Provincie stuurt brief naar Portugal om bouw vliegveld in gruttogebied te keren

Grutto. FOTO LC/JAN DE VRIES

De provincie Friesland stuurt een pittige brief aan president Marcelo Rebelo de Sousa en premier António Costa van Portugal. Met de brief hoopt men de bouw van een vliegveld midden in een belangrijk gebied voor de grutto te keren.

Eigenlijk had natuurgedeputeerde Douwe Hoogland in april zelf naar Portugal zullen vliegen om op te komen voor de grutto. Er was een gesprek voorzien met een minister en directeur Fred Wouters van Vogelbescherming Nederland zou een petitie met bijna 40.000 handtekeningen meebrengen tegen de bouw van vliegveld Montijo.

Vanwege de coronacrisis werd de ceremonie geschrapt. Het Friese geluid wordt maandag vertolkt door de Portugese vogelbeschermingsorganisatie SPEA, die ook geschriften overhandigt namens Vogelbescherming en de internationale koepel BirdLife International.

In de brief legt de provincie uit hoe belangrijk de grutto is voor Friesland en hoe hard er wordt gewerkt om het de vogel hier naar de zin te maken. ,,De grutto is een icoon en een gids voor de kwaliteit van onze biodiversiteit.’’

Lees ook [PREMIUM] Gedeputeerde over vliegveld in gruttogebied: ‘De kâns om dit te kearen sil yn alle earlikheid net ferskriklik grut wêze’

Vliegveld in vogelgebied

Het merendeel van de Nederlandse gruttopopulatie (geschat op 25.000 broedparen) zit in februari in de Taag-delta, die net zo belangrijk is voor nog honderdduizenden trekvogels. Op doorreis vanuit Afrika tanken de grutto’s bij op de rijstvelden. Dat er tegen dit Natura2000-gebied een groot toeristenvliegveld wordt geplakt, vinden vogelvrienden onbegrijpelijk.

In een poging het tij te keren, spant SPEA nu een rechtszaak aan om de milieueffectrapportage van tafel te krijgen. Die zou botsen met de Europese Vogelrichtlijn en een waadvogelverdrag waaraan ook Portugal gebonden is.Fryslân houdt het diplomatiek. De provincie spreekt Portugal aan op zijn verantwoordelijkheid voor de weidevogels met een verwijzing naar dezelfde Europese natuurafspraken. Met daarbij een klemmend verzoek om de ontwikkeling van Montijo Airport te voorkomen. De Portugezen zijn uitgenodigd om zelf te komen kijken in Friesland.

Nieuws

Meest gelezen