Provincie noemt zakelijk plan voor WTC-gebied 'nog wiebelig'

Een schets van het plan voor een nieuw Cambuurstadion in het WTC-gebied.

De business-case voor de ontwikkeling van het WTC-gebied in Leeuwarden is nog wiebelig, zei gedeputeerde Klaas Kielstra woensdag tegen provinciale staten.

Er moet nog veel gebeuren voordat de provincie instemt met het plan, waarvan de bouw van een nieuw Cambuur-stadion een prominent onderdeel is.

Friese Poort

Cambuur heeft zijn eigen financiering nog niet rond, zei Kielstra. De ‘wiebeligheid’ neemt nog toe als ROC Friese Poort (,,een hele belangrijke peiler’’) zich deze week daadwerkelijk terugtrekt als kandidaat-huurder van ruimte in het. De school noemde 20 juli als deadline. Kielstra: ,,We zullen vrijdag zien of die hard is of dat er nog rek in zit.’’

De school wil zekerheid dat de nieuwbouw in 2021 beschikbaar komt. De provincie noemt dat een ,,optimistische planning. Dan moet echt alles meezitten’’.

5 miljoen

Kielstra herhaalde dat de provincie maximaal 5 miljoen euro reserveert als bijdrage. De gebiedsontwikkeling kost volgens hem 7,5 miljoen. Een daadwerkelijke bijdrage provinciale subsidie schat hij op 3,75 miljoen.

Aan een provinciale subsidie is de voorwaarde verbonden dat de gemeente Leeuwarden een identiek bedrag bijlegt.

Retail

De provincie maakt zich ,,grote zorgen’’ over de mogelijke gevolgen voor de retail in Leeuwarden. Het project ,,mag niet leiden tot een grote verstoring of disbalans’’ voor de winkelgebieden in de binnenstad en de Centrale. Kielstra wees erop dat er in de binnenstad al leegstand is.

Nieuws

menu