Provincie geeft geen krimp: molen Reduzum mag niet hoger

Durft de Raad van State het windmolenbeleid van de provincie te doorkruisen, of sterft de oude dorpsmolen van Reduzum een stille dood?

De gemeente Leeuwarden stapte dinsdag in hoger beroep naar de Raad van State tegen het provinciebestuur. Dat weigert een ontheffing om de twintig jaar oude windturbine in Reduzum te vervangen door een hoger exemplaar. De dorpsmolen is afgeschreven. Voor een hogere opbrengst zou de mast van 36 naar 55 meter moeten en de tip van 51 naar 77 meter.

De provincie wil echter geen solitaire windmolens in het buitengebied. Bestaande windturbines mogen slechts vervangen worden door even hoge exemplaren. ,,Windenergie ligt heel gevoelig bij ons”, liet de provincie weten tegenover de drie rechters van de Raad van State. Het coalitieakkoord hierover van de partijen in het provinciebestuur zit in beton gegoten.

In de bres voor bevolking

De gemeente Leeuwarden neemt het op voor de dorpsbevolking, die ooit de eerste gemeenschappelijke windmolen liet bouwen. Het past in het duurzaamheidsbeleid van gemeente maar ook van de provincie, zei een woordvoerster. Leeuwarden wil dat de Raad van State de verordening ruimte van de provincie onverbindend verklaard.

Henk Vellinga, voorzitter van de Stichting Dorpsmolen Reduzum, zei dat de ,,hele wereldmarkt” is afgestruind naar een nieuw exemplaar van dezelfde hoogte als de huidige. Die worden niet meer gemaakt. De Raad van State doet over een aantal weken uitspraak.

Nieuws

menu