Provinciale coalitie van CDA, PvdA, VVD en FNP in de maak, verkiezingswinnaar Forum buitenspel

Sander de Rouwe (CDA, links), Klaas Kielstra (VVD, midden) en Marijke Roskam (PvdA, rechts). FOTO HOGE NOORDEN

CDA, VVD, FNP gaan met de PvdA een coalitie vormen. Dat betekent dat de grootste winnaar van de provinciale statenverkiezingen Forum voor Democratie aan de zijlijn komt te staan.

Dat heeft informateur Harry van der Molen vrijdagmiddag gezegd tijdens een persconferentie over de voortgang van de formatie. Hij onderzocht de afgelopen weken welke partijen de komende vier jaar met elkaar gaan samenwerken. Hij zei al eerder te streven naar een coalitie van vier partijen.

Harry van der Molen zag te weinig vertrouwen in een combinatie tussen CDA, VVD, FNP en Forum voor Democratie. Er waren verschillen in standpunten tussen de vier.

De partijen CDA, PvdA, VVD en FNP gaan nu met elkaar praten over een coalitie-akkoord. Daarvoor zal een formateur worden aangesteld. Van der Molen wordt niet de formateur, zei hij. Zijn werk als Tweede Kamerlid voor het CDA is lastig te combineren met het werk als informateur/formateur.

Het college zal uit vijf gedeputeerden bestaan. Het CDA zal als grootste partij twee gedeputeerden leveren.

'Motorblok'

Dat CDA, VVD en FNP verliefd op elkaar zijn, was al duidelijk. Het 'motorblok' van die drie werkte de afgelopen vier jaar prettig samen en wil graag door. De afgelopen vier jaar werkten ze samen met de SP, maar de socialistische partij moet een plek in de coalitie nu voorbij laten gaan. Ze verloren bij de verkiezingen en kunnen het 'motorblok' niet aan een meerderheid helpen.

PvdA en Forum voor Democratie kunnen dat wel. Beide partijen haalden zes zetels en kunnen de zestien die CDA, VVD en FNP samen hebben, aanvullen tot 22, het getal dat voor een nipte meerderheid zorgt (van de in totaal 43 statenzetels).

Programmatisch ligt samenwerking met PvdA het meest in de lijn der verwachting. Forum is uitgesproken op het punt van het klimaat en wijkt daarvan af van de standpunten van de andere partijen. Zo wil Forum voor Democratie 'direct stoppen' met de aanleg van windparken en zonneweiden.

Lees ook: Friese politiek rekent op coalitie zonder Forum voor Democratie (en dus mogelijk met PvdA)

Kijk hier naar het gesprek met informateur Van der Molen

Nieuws

menu