Provinciaal fractievoorzitter Romke de Jong hoogste Fries op kandidatenlijst D66 Tweede Kamer

Romke de Jong. FOTO JAAP RUURD FEITSMA

Romke de Jong uit Gorredijk is door D66 op plek 21 gezet van de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

De Jong (36) is fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten van Fryslân. Ook is hij ondernemer en directeur van De Jong’s IJsfabriek in Gorredijk. In die plaats woont hij met zijn vriendin en hun twee zoons.

De Jong moet als kandidaat Kamerlid vooral ondernemers en kiezers uit de periferie aanspreken. Als jongen uit een dorp moet hij het gat tussen de stad en het platteland dichten. Hij staat voor het energie-neutraal maken van dorpen door het versneld plaatsen van dorpsmolens en het oprichten van lokale energiecoöperaties.

Daarnaast wil De Jong zich sterk maken voor de bouw van woningen in kleine kernen, zodat jongeren in hun dorp kunnen blijven wonen. ,,We moatte de doarpen leefbêr hâlde.’’

De D66’er zal ook campagne blijven voeren voor het realiseren van treinverbindingen tussen de Randstad en de rest van het land. Voorbeeld is de Lelylijn, de verbinding tussen de Randstad ne het noorden van Nederland.

Op dit moment hebben de democraten 19 zetels in de Tweede Kamer. Rob Jetten is de fractievoorzitter. Sigrid Kaag is onlangs benoemd tot lijsttrekker van D66. In Peilingwijzer, de gecombineerde peiling van de Universiteit van Leiden, die de peilingen van I&O Research, Ipsos en Kantar middelt, staat D66 tussen de 11 en 15 zetels.

Hele leven D66

Romke de Jong studeerde commerciële economie in Groningen en is sinds zijn 18e lid van D66. Daarvoor zette hij zich in voor de jongerenafdeling van de partij, de Jonge Democraten.

Tussen 2010 en 2018 zat De Jong namens D66 in de gemeenteraad van Opsterland. Eerst in de oppositie, later in de coalitie. Vanaf 2019 is hij fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten van Fryslân. In de Staten pleit De Jong vooral voor het verduurzamen van de provincie, circulaire economie en de bereikbaarheid van Friesland. D66 is uitgesproken voorstander van het aanleggen van de Lelylijn.

Naast De Jong staan ook raadslid Ojanne Chang uit Heerenveen (plaats 44) en fractievoorzitter in Súdwest-Fryslân Marieke Vellinga uit Boazum (plaats 45) namens Friesland op de lijst.

Nieuws

menu