Protestacties zijn er verboden, maar Fries paard Pronkje mag wél over het Binnenhof

FOTO LC

Protestacties op het Haagse Binnenhof zijn strikt verboden. De politie maakte dinsdag een uitzondering voor het Friese paard Pronkje van Sjoerd Miedema uit Haskerdijken.

Actievoerders moesten buiten de poorten blijven. Onder begeleiding van twee agenten mocht het dier een ronde maken.

,,Geweldich’’, glom Miedema. ,,Hy fynt it prachtich.’’

Miedema en zijn paard waren in Den Haag vanwege de actie van kringloopboeren. Ruim honderd aanwezigen vroegen er aandacht voor de kringlooplandbouw. De actie had een stevig Fries tintje; bijna de helft van de aanwezigen was Fries.

Miedema was ‘s ochtends vroeg met Pronkje in de trailer naar Den Haag afgereisd. Daar laadde hij het paard uit. Vervolgens maakte hij een toer met een platte kar en daarop een metershoge grutto, ooit aangekocht na de allegorische optocht van De Knipe.

Dat laatste ging niet zonder slag of stoot. De Haagse tramleidingen verhinderden een soepele doortocht. De vleugels van de grutto moesten naar beneden. Om de tramleidingen te passeren moest de kop eraf.

Buiten de poorten van het Binnenhof overhandigden tientallen organisaties een tienpuntenplan aan Landbouwminister Carola Schouten. Ze willen aandacht voor een nieuwe manier van boeren die hand in hand gaat met de natuur.

Schouten graag in gesprek

Schouten werd enthousiast onthaald. Ze gaf Miedema’s paard een aai. ,,We hebben je nodig!’’ riep het publiek. Wormenonderzoeker Jeroen Onrust sprak een woordje net als Welmoed Deinum uit Sondel, die aan de Sondelerleane een biologisch-dynamisch bedrijf heeft met tachtig koeien.

Schouten blijft graag met de kringloopsector in gesprek, zei ze. ,,Jullie laten zien dat het kan in de praktijk. Daarvoor heel veel hulde.’’

Nieuws

menu