Protest tegen Zwarte Piet in Surhuisterveen zonder incidenten verlopen

Twee mannen demonstreerden tegen Zwarte Piet in Surhuisterveen, één van hen is activist Dimitri Knobbe (rechts) FOTO PIER ABE SANTEMA

De demonstratie tegen Zwarte Piet in Surhuisterveen is zaterdagmiddag zonder incidenten verlopen.

Twee demonstranten hadden zich, later dan verwacht, opgesteld aan het einde van de route van Sinterklaas, naast gemeentewerken aan de Badlaan. Door een soort tegendemonstratie van jongeren in Zwarte Piet-uitdossing was er een geladen sfeer.

De anti-Zwarte Piet-demonstranten droegen witte T-shirts met slogans tegen Zwarte Piet: Zwarte Piet is racisme. Eén van de twee was activist Dimitri Knobbe uit Groningen, die de demonstratie had aangekondigd. De twee mannen werden beschermd door meer dan tien politieagenten.

Aan de overkant van de straat stonden voornamelijk jonge mannen die verkleed waren als Zwarte Piet. Zij wierpen indringende blikken richting de twee demonstranten en zongen ‘Sinterklaas, wie kent hem niet?’. Op aanwijzing van de politie bleven ze aan de andere kant van de straat.

Nadat Sinterklaas met zijn gevolg voorbij was gegaan, vertrokken de twee demonstranten vrij snel en onder begeleiding van de politie. Er ging nog een grote stroom mensen achteraan, maar de mannen stapten in een auto, waarna de rust terugkeerde.

Nieuws

menu