Protest tegen Forum voor Democratie in de Lawei in Drachten

FOTO ARCHIEF LC

De Anti Fascistische Actie Fryslân (AFAF) kondigt een protest aan tijdens de campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie (FVD) op dinsdagavond 12 maart in de Drachtster schouwburg De Lawei.

Kopstukken Thierry Baudet en Theo Hiddema van FVD komen naar Drachten in verband met de provinciale verkiezingen op 20 maart. Ze gaan hun plannen toelichten en met belangstellenden in gesprek, meldt de partij op sociale media.

In een brief aan De Lawei kondigt de AFAF aan vanaf 19.00 uur voor de deur van de schouwburg te gaan demonstreren met spandoeken. De antifascisten noemen de FVD een racistische partij en willen met hun actie een maatschappelijk signaal afgeven.

Boodschap

,,Zoals bekend trachten de heren Baudet en Hiddema zoveel mogelijk een boodschap van angst en haat te verspreiden om daar verkiezingen mee te willen beinvloeden en het valt ons dan ook tegen dat deze partij hiervoor gelegenheid krijgt om dit in schouwburg De Lawei te doen’’, schrijft AFAF in de brief.

De Friese afdeling van de Anti Fascistische Actie, opgericht in mei 2010, strijdt naar eigen zeggen tegen discriminatie, racisme en fascisme door demonstraties, manifestaties en andere acties als lawaaioptochten en stickercampagnes te organiseren.

Volgens hun website gebeurt dit op een vreedzame en geweldloze manier. AFA Fryslân is een beweging, geen vereniging en heeft ook geen leden.

Lawei

De Lawei laat in een reactie weten geen positie in te willen nemen. ,,Forum voor democratie is een partij die in de Tweede Kamer zit. Er is geen enkele reden om die de toegang tot de Lawei te weigeren. Net zoals dat er geen reden is om te verbieden dat AFA voor de schouwburg gaat demonstreren. Wij hebben de afgelopen jaren veel politieke partijen een podium geboden. In een goede democratie ga je de discussie met elkaar aan’’, aldus Alfred Matthijssen, hoofd bedrijfsvoering.

Nieuws

menu