Probleem: meer geld maar te weinig kandidaten voor de zorg

FOTO ANP

FOTO ANP

Voor meer personeel in de zorg trekt de overheid miljoenen uit. Maar het vinden van honderden nieuwe medewerkers wordt voor de verpleeghuizen een hele klus. Er zijn nu al meer vacatures dan ooit.

Zorgorganisatie Patyna zal voor de verpleeghuizen op zoek gaan naar specifiek gekwalificeerd personeel, of huidige medewerkers daartoe opleiden. Dat zal ,,nog een hele klus” worden, voorspelt directeur Ida Grasdijk van werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord. ,,We hebben momenteel al meer dan duizend vacatures voor de hele sector zorg en welzijn in Noord-Nederland, meer dan ooit.” Bijna vierhonderd daarvan zijn voor verplegenden en verzorgenden in de verpleeghuiszorg.

ZorgpleinNoord is eerder al een actieplan gestart om de vacatures vervuld te krijgen. Zo wordt geprobeerd de instroom in het onderwijs te verhogen. ,,We kijken ook hoe we migranten met een goede zorgachtergrond kunnen inzetten.” Op iets langere termijn zijn er tot zo’n veertigduizend extra krachten nodig in de verpleeghuizen, verwacht het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Omgerekend 1600 in Friesland.

De KwadrantGroep ziet eveneens een knelpunt in de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel. ,,Daarom werken we nauw samen met Friese onderwijsinstellingen en kijken we naar zij-instromers”, zegt Naomi de Boer.