Privé-begraafplaats van familie Buma één keertje open voor publiek

De private begraafplaats van de familie Buma in Weidum is in september eenmalig open voor publiek. Dit gebeurt tijdens de Open Monumentendag van Leeuwarden.

Het jaarlijkse Leeuwarder monumentenfestijn is op 14 september gewijd aan de dorpen van voormalig Baarderadeel, die vorig jaar bij de gemeente zijn gevoegd. In dit gebied ligt ook Weidum, het dorp waar de Buma’s sinds 1825 hun historische begraafplaats met bijbehorende boerderij hebben.

Met de komst van burgemeester Sybrand Buma is deze plek ineens heel actueel, want hij zit in het stichtingsbestuur dat deze begraafplaats beheert. Op het afgesloten gebied liggen 57 grafstenen. Het terrein wordt onderhouden dankzij de Bumaleen, die verbonden is aan de nabijgelegen boerderij.

Bernhardus Buma

De begraafplaats is gesticht door Bernhardus Buma, die begin negentiende eeuw burgemeester van Leeuwarden was en later grietman van Baarderadeel. Hij is een directe voorouder van Sybrand Buma.

Lees ook: Waar gaat burgemeester Buma wonen? Deze historische huizen staan in en rondom Leeuwarden te koop (en lijken wel geschikt)

Weidumer windmotor

Ook de opvallende Amerikaanse windmotor bij Weidum is van dichtbij te bezichtigen tijdens de Monumentendag, vertelt Jochum Admiraal namens de organisatie.

Verschillende middeleeuwse dorpskerken zijn dan eveneens toegankelijk, evenals het historische gemeentehuis van Baarderadeel in Mantgum en Uniastate in Bears.

Dorpen als Mantgum en Jellum vallen op door hun talrijke historische pronkwoningen en -boerderijen, soms met tuinen van beroemde ontwerpers. Later deze zomer wordt bekend welke van deze sierlijke huizen worden opengesteld.

Nieuws

menu