Prijskaartje voor thuiswerkende ambtenaar verschilt enorm

Ook Friese ambtenaren werken grotendeels vanuit huis, op laptops en bureaustoelen die ze lenen van ‘de zaak’. Opvallend: die thuiswerkoperatie lijkt de ene gemeente veel meer geld te kosten dan de andere.

Annemieke Wassenaar werkt thuis in Oudehaske aan de keukentafel, zoontje Jurre kijkt toe.

Annemieke Wassenaar werkt thuis in Oudehaske aan de keukentafel, zoontje Jurre kijkt toe. FOTO SIMON BLEEKER

Ze had zwangerschapsverlof en toen ze weer aan het werk ging, was door het coronavirus thuiswerken de norm. Annemieke Wassenaar, communicatieadviseur bij de gemeente Heerenveen, maakte van haar keukentafel in Oudehaske haar nieuwe werkplek. De laptop nam ze normaal al mee naar huis, maar nu mocht ze zelf ook een beeldscherm, toetsenbord en bureaustoel ophalen. ,,Ergonomisch gezien werkt dit een stuk fijner, maar ik mis het contact met collega’s wel.”

Thuiswerken tenzij het echt niet anders kan: voor veel werkenden is het de nieuwe werkelijkheid, ook voor ambtenaren. Het betekent voor gemeentelijke organisaties vaak een grote logistieke operatie, waar ook een prijskaartje aanhangt. Maar die prijskaartjes verschillen nogal, blijkt uit navraag bij grote gemeenten en de provincie.

Beeldschermen en stoelen

Heerenveen heeft naar eigen zeggen voorlopig geen extra geld apart gezet voor thuiswerken. Afhankelijk van de behoefte kunnen medewerkers in overleg een bureaustoel, beeldscherm en toetsenbord in bruikleen meenemen naar huis. Ook in De Fryske Marren blijkt nagenoeg geen extra geld nodig: wie thuiswerkt, heeft zijn eigen spullen uit het gemeentehuis opgehaald. In Weststellingwerf hetzelfde verhaal.

Maar Tytsjerksteradiel heeft tot nu toe voor 30.000 euro moeten uitgeven aan extra computers en telefoons. Waadhoeke spendeerde ruim 65.000 euro aan beeldschermen, stoelen en ander noodzakelijke spullen. Smallingerland en Súdwest-Fryslân hebben allebei 120.000 euro opzijgezet, Noardeast-Fryslân (samen met Dantumadiel) 180.000.

'Er zijn dagen dat de kinderen ook gewoon thuis zijn, zij zijn te jong om rekening te houden met het thuiswerken'

Leeuwarden spant de kroon: daar is 600.000 euro gereserveerd om het thuiswerken mogelijk te maken. Dat komt neer op gemiddeld 650 euro per thuiswerker, aldus de gemeente. Ter vergelijking: Smallingerland geeft aan dat het gaat om 300 euro per thuiswerker, bij Súdwest om zo’n 155 euro.

Leeuwarden deed een rondje langs het personeel, vertelt woordvoerder Tjalling Landman. ,,Er is gevraagd: wat heb je nodig: beeldscherm, toetsenbord, stoel? Dan werd het gebracht door ons facilitair bedrijf.” Ook al zorgt dat langsbrengen voor meerkosten, Leeuwarden staat het niet toe dat ambtenaren zelf hun spullen ophalen. ,,Dit is een grote organisatie en dan missen we het overzicht.”

Bijkopen

Daarnaast kiest Leeuwarden er niet voor om al het kantoormateriaal uit te lenen. Volgens Landman kan ,,niet alles gekannibaliseerd worden uit het gemeentehuis”, waar nog steeds ambtenaren met 1,5 meter tussenafstand aan het werk zijn.

Om iedereen thuis van stoelen en computers te voorzien, moest de gemeente bijkopen, zegt hij. De invoering van het flexwerken versterkt dat nog eens. Op het gemeentehuis delen ambtenaren bureaus, stoelen en schermen, thuis kan dat niet.

Dat speelt ook op het Provinsjehûs. Daar moeten in elk geval 250 toegeruste werkplekken overblijven, aldus woordvoerder Peter van den Meerschaut. Voor de aanschaf en uitleen van extra stoelen en laptops is naar schatting een ton nodig. Daarnaast zet de provincie 200.000 euro achteruit voor de ict. Nu er meer wordt thuisgewerkt, is extra beveiligingssoftware nodig en gaat meer geld naar de interne ict-helpdesk. Het provinciebestuur moet het allemaal nog wel goedkeuren.

Met een goede stoel en laptop alleen ben je er trouwens niet, weet Annemieke Wassenaar. ,,Er zijn dagen dat de kinderen ook gewoon thuis zijn, zij zijn te jong om rekening te houden met het thuiswerken.” Dus in Oudehaske is inmiddels een kamertje ingericht als kantoor, om zonder afleiding te telefoneren of digi-vergaderen. ,,Maar ja, mijn man werkt nu ook vanuit huis. Dus één van ons zit hier nog regelmatig aan de eettafel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram