Prestigieuze VN-award voor Leeuwarder start-up

Psycholoog Louis Zantema demonstreert pijnbestrijding met een VR-bril bij een patiënt. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Het Leeuwarder bedrijf Reducept heeft een van de World Summit Awards gewonnen. Dit is een tweejaarlijkse innovatieprijs van de Verenigde Naties, bedoeld voor innovaties die een digitale oplossing bieden voor grote problemen.

In Reducept hebben psycholoog Louis Zantema en Margryt Fennema een concept ontwikkeld waarmee chronische pijn wordt bestreden met behulp van virtuele realiteit.

,,Hartstikke mooi”, reageert Zantema. ,,Dit is een van de meest prestigieuze prijzen die je als start-up kan behalen. Ik vind het juist zo mooi omdat dit door de VN georganiseerd is. Die organisatie kijkt naar de maatschappelijke impact, dat is anders dan de uitreiking van een commerciële award. Chronische pijn is een groot probleem in westerse landen, ook qua kosten.”

Enige Nederlandse inzending in de prijzen

De VN reiken veertig awards uit onder start-ups. Het Leeuwarder bedrijf won in de categorie gezondheid en welbevinden en is de enige Nederlandse inzending die in de prijzen valt. In totaal waren er 430 genomineerden uit 182 landen.

Zantema en Fennema krijgen de award begin maart uitgereikt op een VN-congres in Wenen. ,,De prijs is eeuwige roem. De verwachting is dat we veel nieuwe internationale contacten kunnen leggen.”

Lees ook: Pijn zit niet alleen in het zenuwstelsel, maar ook in het brein

Nieuws

menu