Prenten in de sneeuw: is het een haas, een ree of een vos?

Wild Zwijn. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Als er een pak sneeuw ligt, zie je pas goed hoeveel dierenverkeer er buiten is. In elke tuin zijn sporen van katten, muizen en vogeltjes te vinden. In de natuur vallen de prenten van allerlei soorten klein en groot wild op. Let maar eens op hoeveel sporen hier en daar bospaden kruisen.

Om op zo’n wildwissel vervolgens ook nog eens te bepalen van welke dieren die prenten afkomstig zijn, dat vraagt om een kennersoog. De voorbeelden op de foto’s zijn op naam gebracht door zoogdierkenners Raya Strikwerda uit Gorredijk en Hans Hasper uit Assen. De meeste zijn gefotografeerd op de Veluwe, zodat er ook nog wat prenten langskomen van dieren die in Noord-Nederlandse bossen niet of nauwelijks te zien zijn.

Om de verschillen tussen verschillende hoefdieren te bepalen kijken Strikwerda en Hasper naar het formaat van de prent en details, zo als de extra indrukken van bijhoeven om ree, edelhert en wild zwijn te onderscheiden.

Om het verschil te bepalen tussen vos, hond en wolf kijken de twee weer naar het formaat, maar ook naar de ruimte tussen de pootkussentjes. Bij vos en wolf tekent zich boven het grootste kussen (het middenvoetskussen) een duidelijke X af. Bij honden is dat meer een H, al is het onderscheid niet altijd waterdicht. Bij hondensporen scheelt het dat er meestal ook mensensporen in de buurt zijn. Bij de grote wolvenprenten vallen de scherpe nagelafdrukken voor de poot soms op, al zijn die in de sneeuw nou juist weer minder goed te zien.

De gang van hazen, met de achterpootprenten vóór die van de voorpoten, is vlot te herkennen. De sporen van zangvogels zijn best moeilijk te onderscheiden. Het helpt om ze pas op te zoeken nadat je de vogel hebt herkend. Bonus zijn dan weer wel de engelachtige vleugelafdrukken die de vogeltjes achterlaten als ze zich afzetten om op te vliegen.Nieuws

menu