Premier Rutte: laat intocht Sinterklaas een kinderfeest blijven

Premier Mark Rutte vindt dat kinderen bij de intocht van Sinterklaas niet belast moeten worden met demonstraties. ,,We zijn allemaal kinderen geweest, hebben allemaal een keer Sinterklaas zien aankomen, laten we allemaal een beetje normaal doen.”

Dat zei Rutte zondag op de Nieuwestad in Leeuwarden. Daar dronk hij bij de campagne-truck van de VVD naar aanleiding van de naderende gemeenteraadsverkiezingen koffie met passanten. ,,Laten we het een beetje leuk houden met elkaar, de intocht is een prachtig kinderfeest , dat moet het blijven”, antwoordde hij op vragen van de regionale pers.

Openbare orde

Het besluit om een demonstratie te verbieden ligt bij de burgemeester, zei Rutte. ,,Die is verantwoordelijk, die gaat over de openbare orde.” Burgemeester Marga Waanders legde zaterdag uit dat er vrees was voor ernstige wanordelijkheden in Dokkum en dat veiligheid gaat boven het recht op demonstratie. De anti-pietendemonstranten van de stichting Nederland wordt Beter (Kick Out Zwarte Piet) voelden zich tekort gedaan door dat besluit. ,,Ach, kom op”, zei Rutte daarover bij De Waag in Leeuwarden. ,,Ze kunnen 364 dagen per jaar demonstreren. Doe dat niet op de intocht van Sinterklaas, laat dat een kinderfeest blijven.”

Nieuws

menu