Portret knokploeg De Overval te zien op muur Blokhuispoort

Gerrit Fokkema naast het portret van ‘zijn’ bevrijders. Rechts, in silhouet, Hans Sijses, weduwnaar van Rigtje Hofstra, een van de koeriersters die betrokken waren bij de Overval. FOTO NIELS WESTRA

De Blokhuispoort is een bijzonder kunstwerk rijker: een portret van de knokploeg van ‘De Overval’, gemaakt door graffitikunstenaar Roy Schreuder.

Wethouder Henk Deinum en Gerrit Fokkema onthulden de afbeelding van de groep mannen op een muur van de voormalige luchtplaats achter het Alibi Hostel. Een groot aantal familieleden van de verzetsmensen was daarbij.

Deinums vader Hans Deinum staat op de tweede rij, als lid van het speciale knokploegteam van het Friese verzet dat op 8 december 1944 51 verzetsmensen geweldloos wist te bevrijden uit de Blokhuispoort. Gerrit Fokkema (nu 95) was een van hen, en nu nog de langstlevende van de bevrijde mensen.

Groepsportret

Het verhaal leeft nog altijd voort, in een film, een openluchtspel, boeken en verhalen. Naar aanleiding van het Jaar van het Verzet vroeg het wijkpanel Binnenstad Roy Schreuder een kunstwerk te maken van de Overval. De graffitikunstenaar maakte een groepsportret, gebaseerd op een foto van het KP-team uit november 1945.

Twee verzetsmensen ontbreken op het portret: Tjitse van ‘t Zet (Jaap) was ziek, Johannes Kolff (verzetsnaam Jodocus) doodgeschoten.

Belang

Deinum memoreerde nog even het grote belang van de Overval. ,,Wij hadden hier niet gestaan als die overval mislukt was.’’ Fokkema vertelde opnieuw het verhaal van zijn bevrijding. ,,Ik blijf het vertellen zolang ik kan, uit groot respect voor de mensen die ons hebben bevrijd.’’

Bij het paneel komt een bordje te hangen met een QR-code waarmee geïnteresseerden alle bijbehorende namen op hun smartphone kunnen lezen.

Nieuws

menu