Portret Saskia van Rembrandt na 250 jaar terug in Nederland

Saskia en profil in kostbaar kostuum

Saskia en profil in kostbaar kostuum

Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in kostbaar kostuum, komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland.

Rembrandt en zijn in Leeuwarden geboren vrouw Saskia van Uylenburgh staan centraal op de expositie Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum, die 24 november van start gaat. Speciaal voor deze gelegenheid komt het portret van Saskia en profil in kostbaar kostuum in bruikleen van de Gemäldegalerie Alte Meister binnen het Museumlandschaft Hessen-Kassel in Duitsland.

In eigen bezit

Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh trouwden in 1634 in Sint Annaparochie. Ze kregen vier kinderen, van wie er drie kort na de geboorte stierven. Saskia overleed – op 29-jarige leeftijd – in 1642.

Rembrandt voltooide Saskia en profil in kostbaar kostuum na haar dood en hield het schilderij in eigen bezit. Geldgebrek dwong hem in 1652 echter het portret te verkopen aan de bevriende verzamelaar Jan Six. Rond 1750 werd het gekocht door de keurvorst van Hessen-Kassel. Sindsdien is het schilderij nooit meer teruggeweest in Nederland.

Gouden Eeuw

Het Fries Museum haalt het werk nu speciaal voor de tentoonstelling naar Leeuwarden. Aan de hand van dit koppel laat het museum zien hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel.

Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werden in de Gouden Eeuw.

De expositie Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw is te zien van 24 november tot en met 17 maart 2019.