Popma Makelaars uit Leeuwarden start podcast met studenten om over de woningmarkt te praten

Hoe denken studenten en starters over de woningmarkt? Popma Makelaars uit Leeuwarden wilde dat weten en heeft samen met NHL Stenden Hogeschool een podcast opgetuigd.

De podcast is vanuit het oogpunt van jongeren opgenomen. Wat vinden zij belangrijk bij een woning, hoe ga je om met bezichtigingen en ook de financiële kant van het kopen van een huis wordt belicht. Popma Makelaars leverde de gasten voor de serie van vijf podcasts.

,,Misschien vindt niemand er iets aan, dat kan, maar als het je wel interesseert, dan zul zullen mensen zich er wel in herkennen’’, vermoedt makelaar Stefan van Dijk. Met zijn vriendin luistert hij vaak podcasts. ,,Het leek haar leuk dat we zoiets met studenten zouden doen. En voor ons als makelaardij is het interessant om iets vernieuwends te doen. Misschien kun je dan je klanten nog beter informeren.’’ Van Dijk kwam in contact met hogeschool NHL Stenden en samen met studenten van de opleiding CMD (Communication & Multimedia Design) is de podcast gemaakt.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering, die vrijdag online komt, praten makelaars Van Dijk en Hans Henkes met een starter op de woningmarkt. Onder andere het transparante bieden komt aan bod. Daarbij kun je als potentiële koper zien wat een ander biedt. Dat is ontzettend schadelijk voor de markt, zegt Henkes.

,,Dan krijg je een Marktplaats-idee. Als je nog eens duizend euro meer probeert, ga je er echt een koehandel van maken en drijf je de prijs voor de starters nog meer op. Wij hanteren het systeem van een gesloten inschrijving. Eenmalig een bod en that’s it. Dat geeft meer duidelijkheid.’’

,,Je weet ook niet wie er achter de knoppen zit bij een open biedsysteem’’, vult Van Dijk aan. ,,Is dat een vriend van de verkoper? Je weet het niet. Is dat dan nog eerlijk?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Woningmarkt
Podcast