Politie zoekt wapens bij politiek medewerker Richard van der Plas

De politie heeft op 16 mei naar wapens gezocht in de woning van Richard van der Plas in Blije, fractiemedewerker in het Provinsjehûs.

De politie bevestigt de huiszoeking, maar zegt ook dat er niets gevonden is. Aanleiding was een op 10 mei door Van der Plas geposte foto met daarop twee pistolen op de Facebook-pagina van Frysk Heidens Front . Van der Plas is in 1994 veroordeeld voor wapenbezit.

Frysk Heidens Front

Van der Plas is naar eigen zeggen president van het Frysk Heidens Front, een beweging die ,,opkomt voor de eigen cultuur en traditie van Friesland, Nederland en de westerse samenleving’’.

De Facebook-pagina heeft 448 leden. Van der Plas zegt dat er ongeveer zevenhonderd sympathisanten zijn. ,,De meesten passief. Ongeveer twintig zijn actief.’’ Het woord ‘heidens’ verwijst naar oude Europese religies.

In het dagelijks leven is hij medewerker van de provinciale fractie van de Fryske Frijheids Partij van voormalig PVV-statenlid Jitske Eizema uit Leeuwarden. Ze zitten beide in het bestuur van de stichting Fryske Frijheids Partij. Ook werkt hij als beveiliger.

Centrumdemocraten

Van der Plas heeft een verleden bij onder andere de Centrumdemocraten, die zich sinds 1984 keerden tegen niet-westerse allochtonen. Hij was hoofdbestuurslid en in Purmerend gemeenteraadslid. Zelf noemt hij zich nationalist.

Eizema beschouwt Van der Plas’ verleden bij de Centrumdemocraten ,,als een aanbeveling’’. De veroordelingen zijn verleden tijd, stelt ze. Eizema en Van der Plas zeggen dat ze door oud-commissaris van de koning John Jorritsma gevergd zijn op een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor Van der Plas. ,,Anders mocht hij het Provinsjehûs niet meer in.’’

Griffier Gerben Huisman zegt zich in die weergave ,,niet te herkennen’’. Er is volgens hem ,,verzocht’’ om een VOG. Fractiemedewerkers zijn niet in dienst van de provincie, maar van politieke fracties. De provincie kan een VOG niet verplichten, maar adviseert de fracties zo’n verklaring te vragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland