Politie van Friesland, Drenthe en Groningen: tijd van waarschuwen is voorbij. Gelijk boete bij overtreden van coronamaatregelen

Politieagenten in Friesland, Drenthe en Groningen hebben van hun leiding de instructie gekregen om veel sneller een bekeuring uit te schrijven als coronaregels worden overtreden.

De politie zal sneller naar het bonnenboekje grijpen in deze coronatijden.

De politie zal sneller naar het bonnenboekje grijpen in deze coronatijden. Foto: Bart Maat

De tijd van waarschuwen en het eindeloze geduld is wat dat betreft voorbij. Dat laat Sylvia te Wierik van de politie-eenheid Noord-Nederland aan de Leeuwarder Courant weten. ,,Mensen gaan het absoluut merken. De politieagenten gaan intensiever handhaven op het naleven van de coronaregels.”

Direct een bon

Te Wierik is algemeen commandant van het coronateam en heeft namens de korpschef afgelopen week een interne instructie uitgedaan naar alle Drentse, Groningse en Friese politieagenten.

Het komt erop neer dat agenten direct een bon moeten schrijven bij corona-overtredingen. ,,Er is natuurlijk altijd wel de mogelijkheid voor de collega’s om nog een waarschuwing te geven. Het blijft maatwerk. Maar als iemand een waarschuwing krijgt, wordt de naam sowieso genoteerd.”

Dat de politie strenger gaat handhaven heeft alles te maken met de oplopende besmettingscijfers. ,,Wij zien natuurlijk ook de zorgelijke ontwikkeling rond de besmettingen. Tegelijkertijd zien we gedrag bij groepen mensen dat maakt dat we intensiever gaan optreden.”

Agenten zullen sneller het bonnenboekje pakken in de drie noordelijke provincies voor drie overtredingen. Iemand die na 20.00 uur alcohol op straat drinkt of met meer dan drie anderen samenkomt, krijgt gelijk een boete van 95 euro. Ook mensen die de afstandsregel van anderhalve meter aan hun laars lappen kunnen een prent verwachten.

Vijftig bekeuringen

Te Wierik zegt dat het vooral om jeugd en jongvolwassenen gaat die moeite hebben met het opvolgen van de regels. ,,Ze klitten toch samen en hebben drank op straat. Dit is gedrag dat we gewoon niet willen”, aldus de coronachef van het noordelijke politiekorps. Ze vertelt dat de prioriteiten van de politie daarom zijn verlegd naar controle op straat. ,,We zijn eigenlijk vorig weekend al gestart met het strenger handhaven.”

Er werden vorig weekend zo’n driehonderd bekeuringen uitgeschreven. Vijftig daarvan zijn vanwege het overtreden van de coronaregels. Agenten zullen ook echt meer op straat zijn, geeft Te Wierik aan. ,,Dat kan ook. Politiemensen die normaal een horecadienst draaien, kunnen wij nu inzetten om toezicht te houden op deze nieuwe regels. We hebben ook ruimte gekregen omdat er vanwege de situatie geen evenementen worden gehouden. Die agenten kunnen we dus nu extra inzetten voor deze taak.”

De politie merkt de afgelopen tijd dat er toch nog met regelmaat illegale feesten worden georganiseerd, zegt Te Wierik. Daarvoor zijn meerdere bekeuringen uitgeschreven. Ook worden gemeenten geattendeerd op dergelijke feesten zodat die ook maatregelen kunnen treffen, zoals het sluiten van een locatie of het geven van een boete. ,,Dit is al meerdere malen voorgekomen.”

Er zijn ook al meerdere illegale feesten aan de voorkant ‘kapotgemaakt’ door de politie. ,,Dus voordat ze beginnen. Dan weten we dat er een feest is georganiseerd en geven we op voorhand al aan dat we op de hoogte zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus