Politie opent jacht op drugscrimineel en verwacht zo 'aanstormend talent' te stoppen

Het drugslab. FOTO POLITIE

De politie Noord-Nederland opent de jacht op drugscriminelen. Voor deze aanpak van ondermijning zijn drie nieuwe interventieteams ingericht.

De teams richten zich op criminaliteit met grote maatschappelijke effecten. Zoals lokale dealers bijvoorbeeld. ,,Die ronselen jongeren voor het rondbrengen van drugs. Het grote geld heeft aantrekkingskracht,’’ zegt Hugo van Klaveren, hoofd van de regionale recherche. Door juist die groep op te sporen wil de politie het aanzuigende effect op jongeren een halt toeroepen en voorkomen dat dealers steeds meer invloed krijgen op hun omgeving en de maatschappij.

Nieuwe teams met specialisten aan het roer

Hetzelfde gaat op voor bendes gespecialiseerd in hennepteelt. Ook personen uit de drugsscene die goede sier maken met hun verdiensten lopen risico op ingrijpen door de politie, aldus Van Klaveren. ,,De nieuwe teams, met specialisten aan het roer, werken op basis van informatie van onze intelligence-afdeling, opsporing, wijkagenten en tips van burgers. Informatiegestuurd dus, waardoor we sneller en daadkrachtiger kunnen optreden.’’

De politie wil bendes en dealers in een zo vroeg mogelijk stadium de kop indrukken. ,,Dus voordat ze jongeren naar binnen trekken en slachtoffers maken.’’ De recherchebaas verwacht dat dit kleine drugsrunners afschrikt en ontmoedigt hun criminele gedrag door te zetten. Aanpak aan de basis, waardoor in de toekomst tijdverslindende onderzoeken naar grotere spelers minder nodig zijn. ,,Dat is ons een lief ding waard.’’

Ondermijning

De strijd tegen ondermijning kent al jaren snelle acties, zoals invallen door hoofdzakelijk basisteams na concrete tips en korte onderzoeken. En aan de andere kant houdt de recherche zich bezig met grote, langlopende onderzoeken, zoals die naar motorbendes en andere grote criminele netwerken.

De drie nieuwe interventieteams richten zich op misdaad met grote maatschappelijke effecten. De organisatie heeft hiervoor 21 mensen vrijgespeeld. Agenten van basisteams (blauw op straat), tactische rechercheurs en financiële en digitale specialisten. Ze hebben volgens Van Klaveren veel vrijheid, kunnen snel handelen en staan permanent klaar om aan de slag te gaan als er bepaalde informatie binnen- of samenkomt.

Sneller en flexibel

Langdurig overleg hoort tot de verleden tijd. ,,We werken sneller en flexibel, waardoor we beter kunnen indringen in criminele netwerken, van groot tot klein. We moeten meebewegen met de wereld. Sneller en wendbaarder zijn, want criminelen zijn dat ook.’’

Het gaat om een noordelijk experiment met de focus op drugscriminaliteit. ,,Veel ondermijning wordt veroorzaakt door drugscriminelen. Op dat gebied hebben we al aardig wat kennis.’’ Wapenhandel, oplichting, fraude en uitbuiting worden later opgepakt. Na twee jaar wordt gekeken of het zinvol is de werkwijze landelijk uit te rollen.

Meer drugslabs ontmanteld

Van Klaveren gelooft heilig in de pilot, die voortvloeit uit het nieuwe ‘dynamisch sturen’ binnen de recherche. ,,We ontmantelen meer drugslabs nu.’’ In het eerste half jaar van 2020 ging het om acht locaties in Noord-Nederland, al twee meer dan de zes in het hele vorige jaar.

Meer en betere opsporing spelen bij de groei van ontmantelingen een belangrijke rol, aldus Van Klaveren. Zo kon de politie wekenlang meelezen met versleutelde chatberichten van criminelen op cryptofoonaanbieder EncroChat, wat resulteerde in extra veel ontmantelingen van drugslabs. Volgens de landelijke recherche zijn hierdoor liquidaties, martelingen en ontvoeringen voorkomen, werden ruim honderd verdachten opgepakt en duizenden kilo’s drugs onderschept.

Van Klaveren: ,,Elke interventie levert weer meer kennis en ervaring op. Dit is een zichzelf versterkende aanpak.’’

Nieuws

menu