Dit is wat de politie verwacht van de jaarwisseling in Friesland. 'Als die ontploffen, gaat je dak eraf'

Terwijl de politie de handen vol heeft aan de exploderende markt van het illegale vuurwerk, baalt de vuurwerkbranche van het verslechterde imago nu er voor het eerst in drie jaar weer mag worden afgestoken.

Medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) testen consumentenvuurwerk.

Medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) testen consumentenvuurwerk. Foto: ANP

In een woning in Burgum trof de politie op 8 december 100 kilo illegaal vuurwerk aan. Een gedeelte van het vuurwerk in de Burgumer woning lag naast een gasfles die was aangesloten op een gaskachel. Bij de aangetroffen lading zaten onder meer 22 ‘shells’, die ook wel bekend staan als mortierbommen. Op dezelfde dag vond de politie ook illegaal vuurwerk in woningen in Hijum (15 kilo) en Oudebildtzijl (75 kilo). Een week daarna deed de politie weer een grote vondst in Friesland. In een woning in Joure werd een lading van 46 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.