Politie-eenheid Noord-Nederland ontmantelde vorig jaar 246 hennepkwekerijen, minder dan in 2019

Een hennepkwekerij in Jannum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De politie-eenheid Noord-Nederland ontmantelde in 2020 246 hennepkwekerijen in Friesland, Groningen en Drenthe, dat zijn er 67 minder dan het jaar ervoor.

Het is een dalende trend die de politie in heel Nederland ziet: in totaal werden er in 2020 in Nederland 2894 hennepkwekerijen gevonden, 704 minder dan in 2019 en ook in de jaren daarvoor nam het aantal ontmantelde hennepkwekerijen af. Hoe dat kan? De politie kan de vinger er niet helemaal op leggen. „Het is niet aannemelijk dat er simpelweg minder hennepkwekerijen in Nederland zijn”, aldus de politie. „Wel ligt er veel druk op basisteams, waardoor er minder capaciteit is voor de aanpak van hennepteelt.”

In Noord-Nederland was tot begin 2020 een speciaal hennepteam actief dat zich bezighield met het opsporen van hennepkwekerijen. De focus ligt sindsdien - naast op wiet - nu ook op drugslabs. In tijden van het hennepteam liet Noord-Nederland (in 2018) als enige politieteam in heel Nederland een stijging zien van het aantal ontmantelde hennepkwekerijen. In Noord-Nederland zijn er sinds november 2020 wel drie nieuwe interventieteams actief, die zich richten op ondermijning, waar de aanpak van hennepteelt onder valt.

Aantal tips nam toe

Het aantal (anonieme) tips over mogelijke hennepkwekerijen nam wel toe, met 300 meldingen, naar 4300 tips van burgers. Het aantal meldingen van hennepkwekerijen in woningen steeg met acht procent, terwijl het aantal tips over hennepkwekerijen in bedrijven juist met zeven procent afnam. „De oorzaak hiervoor ligt vermoedelijk in het feit dat veel meer mensen het afgelopen jaar thuis werkten vanwege de coronamaatregelen”, aldus de politie.

Naar schatting van de netbeheerders zijn in Nederland zo’n dertigduizend hennepkwekerijen die elk jaar bijna een miljard KWh aan elektriciteit stelen. Er zijn dus genoeg kwekerijen die níet ontmanteld worden.

De meeste hennepkwekerijen werden gevonden door de politie-eenheid Oost-Nederland (527), daarna volgt Limburg (419) en daarachter staat Rotterdam (363).

Nieuws

Meest gelezen