Planetarium krijgt steun minister voor status Werelderfgoed

FOTO LC

FOTO LC

De Nederlandse regering schaart zich achter de status van Werelderfgoed voor het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

Voorzitter Theo Koelma van het planetariumbestuur maakte dit vanavond (woensdagavond) bekend in het Provinsjehûs.

Het bestuur kreeg twee dagen terug bericht van een adviescollege van de minister, zegt Eddy Echternach van het planetarium. Binnenkort volgt een formele brief van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zegt Koelma.

Woordvoerder Jorgen Trommelen van het ministerie kon er woensdagavond nog niet op reageren.

'Groot nieuws'

Koelma is opgetogen en sprak tegenover leden van provinciale staten van ,,groot nieuws’’. In een toelichting: ,,It hie no ek ‘pats ôfrûn’ wêze kinnen.’’

Maar, zo hield hij de staten voor, voor die erfgoedstatus is het wel nodig om een steviger organisatie neer te zetten. Met een bezetting van omgerekend 3,4 fulltime arbeidsplaatsen lukt dat niet.

Daarom vraagt het bestuur jaarlijks 150.000 euro steun van de provincie. Het is volgens Koelma voor het eerst dat het planetarium bij het Provinsjehûs aanklopt voor structurele ondersteuning.

Subsidie

Er is al wel een gemeentelijke subsidie: 100.000 euro per jaar. Met de 62.000 bezoekers van dit jaar betekent dat volgens hem zo’n 1,50 euro subsidie per bezoeker. ,,Der binne musea dy krije 50 euro per besiker.’’

Het planetarium werkt volgens Koelma al dertien jaar aan het binnenhalen van de status en voor het daadwerkelijk zover is kan het ook nog wel even duren. Uiterlijk eind 2021 moet er een definitief eindbidbook liggen van het planetarium, zegt Echternach, en dan verwacht hij uiterlijk een jaar later groen licht van werelderfgoedorganisatie Unesco.