Piloot medaillevlucht spreekt olympiërs toe in het Fries (+video)

Foto: Jacob de Vries

Tijdens het ‘rondje Friesland’ dat het vliegtuig met olympische sporters maandagmiddag maakte, sprak zelfs de gezagvoerder Fries.

Radio 1-verslaggever Jacob de Vries, opgegroeid in Oudwoude, is maandagmiddag ook aan boord. Tot zijn verbazing klinkt vanuit de cockpit opeens zijn ‘memmetaal’.

,,Dat wie krekt op it momint dat wy in ekstra rûntsje makken’’, zegt De Vries, die met het NOS-team drie weken verslag heeft gedaan van de Spelen.

Op het filmpje dat hij maakte, is te horen hoe de gezagvoerder in het Fries vertelt dat er vanwege de vorst bij de landing helaas niet met brandweerspuiten over het vliegtuig kan worden gesproeid.

De Vries: ,,En doe kamen dy F-16’s. Geweldich om te sjen, en hiel tichtby: koest gewoan swaaie.’’ Dat er iets te gebeuren stond, had hij wel verwacht: een uur voor landing op Schiphol moesten alle passagiers al in de gordels.

Thialf?

En waarom nu juist boven Friesland een extra vliegrondje? Inderdaad, als eerbetoon, zegt John van Vliet van NOC-NSF. ,,Zodat iedereen Thialf nog even kon zien.’’

De Vries denkt eerder dat het vanwege de straaljager-escorte was: ,,Troch it ekstra rûntsje hienen we dy F-16 tsien minuten neist ús. Oars hie dat folle koarter west.''

 

Nieuws

Meest gelezen