Zo bestrijd je chronische pijn, schrijft expert Louis Zantema uit Leeuwarden in een doe-boek

Aan chronische pijn is misschien wat te doen, maar het gaat niet vanzelf en het vergt serieuze training. Dat is de teneur van het zelfhulpboek Bevrijd van Pijn van de Leeuwarder gz-psycholoog Louis Zantema.

Louis Zantema toont de VR-bril voor behandeling van chronische pijn, samen met zijn zakenpartner Margryt Fennema.

Louis Zantema toont de VR-bril voor behandeling van chronische pijn, samen met zijn zakenpartner Margryt Fennema. FOTO NIELS WESTRA

Zantema heeft de afgelopen tien jaar een naam opgebouwd als pijnexpert. Hij is vooral bekend van de ontwikkeling van een virtual reality-bril tegen chronische pijn, een internationaal bekroonde vinding .

Zantema vergelijkt het pijn-systeem met een brand-alarmsysteem. Pijn is een signaal naar de hersenen dat er gevaar is, zonder dat er al sprake van schade is. Bij chronische pijn is er vaak sprake van een kapotte, verkeerd afgestelde rookmelder.

Alleen in Nederland leven al zo’n drie miljoen mensen met pijn die ten minste drie maanden aanhoudt en hun leven negatief beïnvloedt. In de jaren dat Zantema werkt met mensen met langdurige pijn, is hem een aantal dingen opgevallen, schrijft hij in de introductie van zijn boek. ‘Iedereen met pijn wil begrijpen waar de pijn vandaan komt, er zijn weinig hulpverleners die dit goed uitleggen, veel behandelingen zorgen er niet voor dat de pijn verdwijnt, bijna niemand gebruikt graag medicijnen tegen de pijn en mensen met pijn zijn gemotiveerd strategieën te leren om zelf hun pijn te verminderen’.

Met de psychologische strategieën die Zantema aanreikt, zal de pijn niet per definitie verdwijnen, maar kan die wel verminderen en is die beter te hanteren, belooft hij. Oefeningen zijn onder meer nodig om niet alleen je rationale brein, maar ook je emotionele brein te beïnvloeden, schrijft hij. ‘Je kunt niet besluiten of je pijn gaat voelen of niet - het gebeurt gewoon’.

Pijn simpelweg wegdenken, werkt dus niet. Het emotionele brein leert het best door ervaring, schrijft Zantema. ‘Pijn heeft veel meer met voelen te maken dan met denken. Het helpt dus ook vooral te kijken hoe je jouw gevoel kunt veranderen’. Muziek is daar heel geschikt voor, betoogt Zantema. Andere technieken die kunnen werken zijn ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en positief leren denken. Het boek is dinsdagavond gepresenteerd met een eenmalige theatershow in stadsschouwburg De Harmonie.

Lees ook: Pijn zit niet alleen in het zenuwstelsel, maar ook in het brein

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Gezondheid