Pieter-Jilles Tjoelker levert unieke prestatie met nu ook in de koningsklasse van de IFKS een titel

De bemanning van de Sterke Jerke. FOTO ANNE ROEL VAN DER MEER

Met een indrukwekkende dagzege en enorm machtsvertoon op het water bij Lemmer kroonden Pieter-Jilles Tjoelker en zijn bemanning zich zaterdag tot kampioen in de A-klasse van de IFKS. Tjoelker vervolmaakte daarmee een unieke serie.

In 2016 en 2017 was hij al de beste in de kleine A met de Engelina Smeltekop. Daarna volgden met de Sterke Jerke, het skûtsje dat werd omgeturnd tot geweldig wedstrijdschip, titels in de C- en de B-klasse. Zaterdagmiddag maakte Tjoelker die trilogie compleet. Alleen Jelle Talsma werd in het verleden ook achtereenvolgens kampioen in C, B en A, tussen 2007 en 2009.

Sikke Heerschop was tot de laatste wedstrijd klassementsleider, maar moest na protest van Ton Brundel opnieuw starten. Hij stoomde nog wel op, maar onvoldoende om Tjoelker nog te kunnen bedreigen. Heerschop werd zevende en eindigde als tweede in het klassement.

Wietse Bandstra, die als nummer twee aan de finale begon, moest genoegen nemen met een tiende plaats en eindigde in het debuutjaar van het Workumer skûtsje Redbad bij de A’s als als derde in het klassement. Hij bleef Geale Tadema net voor. Arjen de Jong (in de slotwedstrijd negende), Sijmen Kalsbeek (dertiende) en Hartman Witteveen (laatste) degraderen naar de B-klasse.

Het duurde door windschiftingen lang voordat de wedstrijd bij de A’s begon. Pas om 15.55 gingen de skûtsjes los.

In de C-klasse werd wegens een gebrek aan wind helemaal niet gezeild. Age Bandsta greep daardoor zonder te zeilen de titel. Bij de B’s werd Daan van der Meer kampioen, in de kleine A Andries Brouwer.

Nieuws

menu