Pieter Baan Centrum op halve kracht vanwege anderhalve meter: meer vertraging in strafzaken

FOTO ANP

Onderzoeken in ernstige strafzaken lopen extra vertraging op nu het Pieter Baan Centrum (PBC) de opname van verdachten met de helft heeft teruggebracht. Alleen op die manier is het beleid om anderhalve meter afstand te bewaren uitvoerbaar.

Een woordvoerder van het ministerie van justitie en veiligheid bevestigt dit.

Hoe lang de wachttijden zullen oplopen is volgens het ministerie nu nog niet te zeggen. Voordat de coronacrisis uitbrak bedroeg de wachttijd al zo’n achttien weken. Zonder rapportage van het PBC kan een strafzaak inhoudelijk niet worden behandeld.

Op halve kracht

Dat het PBC op halve kracht gaat werken, werd donderdagochtend gemeld tijdens een pro formazitting in de rechtbank van Groningen. De rechters moesten een beslissing nemen over de vraag of het voorarrest van een verdachte moet voortduren of kan worden beëindigd.

Nu niet duidelijk is wanneer de strafzaak inhoudelijk kan worden behandeld verzocht de advocaat aan de rechtbank de man voorlopig in vrijheid te stellen. Het Openbaar Ministerie voelde daar niets voor. De rechters na beraad ook niet.

Overval op coffeeshop

De 57-jarige dakloze man uit Groningen, een veelpleger, wordt verdacht van een gewapende overval op coffeeshop De Schavuit in augustus vorig jaar. Een medewerker van de shop raakte bij de overval lichtgewond. Behalve drugs werd 500 euro buitgemaakt.

Advocaat Niek Heidanus heeft aangedrongen op een spoedige behandeling van de zaak. Dat het PBC het aantal onderzoeken halveert, noemt hij ,,te zot voor woorden’’.

Ernstige misdrijven

In het PBC, een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, worden verdachten van ernstige misdrijven geobserveerd. De observatiekliniek adviseert rechtbanken vervolgens over de geestestoestand van een verdachte en over een eventuele behandeling.

Nieuws

Meest gelezen