Piet Adema (57) uit De Wilgen volgt Henk Staghouwer op als minister van Landbouw

Piet Adema. Foto: Corné Sparidaens

Voormalig gedeputeerde Piet Adema uit De Wilgen wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie. Hij volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven aan het ministerie.

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen. Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen.

Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van gesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Rutte III

Adema was tussen 2007 en 2011 gedeputeerde In Friesland. Na één termijn dankte de PvdA zijn partij af. Adema was nadien waarnemend burgemeester in Achtkarspelen (2011), Tynaarlo (2013) en Borger-Odoorn (2014). Tussen 2013 en 2021 was hij partijvoorzitter van de ChristenUnie. Adema was nauw betrokken bij de totstandkoming van het kabinet-Rutte III.

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om wel snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. „De landbouw hééft toekomst in ons land”, zegt Adema daarover.

Duidelijkheid en rust

Veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers hebben „duidelijkheid, rust en zekerheid” nodig voor de omslag die deze sectoren door moeten maken, zegt Adema op de website van de ChristenUnie. Het kabinet wil toe naar kringlooplandbouw, en wil dat meer boeren groener boeren.

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema „het team weer compleet is”. Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier Carola Schouten, die namens de ChristenUnie ook minister voor Armoedebeleid en vicepremier is.

Nieuws

menu