Pier Eringa heeft straks de leiding over Stichting Open Nederland, dat zich bezighoudt met coronatoegangstesten

Pier Eringa. Foto: APA FOTO SJEF PRINS

De in Burgwerd opgegroeide Pier Eringa heeft vanaf 1 juli de leiding over de Stichting Open Nederland, de organisatie die zogeheten coronatoegangstesten verzorgt. Eringa was onder meer president-directeur van spoorbeheerder ProRail en bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf Transdev. Hij neemt de voorzittershamer bij Open Nederland over van generaal buiten dienst Tom Middendorp, onder wiens leiding de infrastructuur voor de toegangstesten werd opgebouwd.

De stichting heeft inmiddels 95 testlocaties in het land. Mensen kunnen daar voorafgaand aan een evenement terecht voor een sneltest. Als die negatief is, kunnen ze het resultaat in de CoronaCheck-app omzetten in een toegangsbewijs. Wie volledig is gevaccineerd of in de laatste zes maanden aantoonbaar een coronabesmetting heeft doorgemaakt, kan ook zo'n toegangsbewijs krijgen. Dat heeft de vorm van een QR-code.

Het kabinet heeft het programma Testen voor Toegang in het leven geroepen om de samenleving op een veilige manier van het slot te halen. De stichting liet maandag nog weten dat sinds begin juni meer dan 120.000 mensen een gratis testafspraak hebben gemaakt. De drukste dag was 17 juni. Toen lieten 20.000 mensen zich testen, vooral om de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk te bezoeken. De organisatie verwacht het in juli drukker te gaan krijgen, omdat vanaf komend weekend weer grote evenementen zijn toegestaan met een toegangsbewijs. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor discotheken waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.

Testen voor Toegang kreeg dit voorjaar ook veel kritiek. Zo vond de oppositie in de Tweede Kamer dat het budget van honderden miljoenen euro's dat het kabinet ervoor heeft vrijgemaakt beter besteed had kunnen worden, bijvoorbeeld aan de zorg.

Eringa complimenteert zijn voorganger en het team van Open Nederland met het werk dat ze hebben verzet. Het is ze gelukt om "in zeer korte tijd de benodigde, fijnmazige infrastructuur op te bouwen", zegt hij. "Nu is een tijd aangebroken waarin we mensen met testen toegang kunnen geven tot steeds meer evenementen terwijl het sociale leven in Nederland stapsgewijs verder open gaat en ik zie ernaar uit dit te ondersteunen."

Nieuws

Meest gelezen