Peuk peperduur: tot 47 euro in 2040. Kabinet wil prijs sigaretten flink verhogen

Foto: Uitbundig|Unsplash

Rokers krijgen als het aan het kabinet ligt een enorme prijsverhoging voor sigaretten voor de kiezen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) denkt aan een prijs van 30 tot 47 euro per pakje in 2040. Hij mikt daarmee op een ontmoedigingsbeleid naar Australisch voorbeeld.

Dat melden bronnen in Den Haag. De prijsverhoging moet in stapjes plaatsvinden. Nu ligt de prijs voor een pakje sigaretten rond de 8 euro. In het regeerakkoord staat dat dit opgekrikt mag worden naar 10 euro.

CU-bewindsman Van Ooijen wil nog veel verder gaan. Hij voelt zich gesteund door wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat financiële prikkels om te stoppen met roken pas zin hebben bij een reusachtige prijsverhoging. In Australië is dat al het geval. In Europa zou Nederland daarmee voorloper worden.

Bijna onbetaalbaar

De helft van de rokers is pas bereid met de ongezonde gewoonte te stoppen als een pakje rookwaar vrijwel onbetaalbaar wordt. Het kabinet ziet prijsmaatregelen dan ook als de heilige graal in de strijd tegen roken.

Naar Australisch voorbeeld bekijkt staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) van Volksgezondheid of hij de prijs van een pakje sigaretten kan opschroeven naar zo’n 30 tot 47 euro. Hij is momenteel in gesprek met partijen in de Tweede Kamer om te kijken of ze voor zo’n prijsverhoging te porren zijn, melden bronnen aan De Telegraaf.

Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat verstokte rokers pas stoppen wanneer de prijs van een pakje extreme hoogten bereikt, en ze het eigenlijk niet meer kunnen betalen. Zo wees eerder onderzoek van de Universiteit van Maastricht uit dat de helft van de rokers pas stopt als een pakje 60 euro of meer kost.

Stapsgewijs de prijs opschroeven

Het plan maakt onderdeel uit van het streven om in 2040 naar een ’rookvrije generatie’ te gaan, een van de voornemens uit het Nationaal Preventieakkoord uit 2018. Dat akkoord is erop gericht om roken, alcohol en overgewicht te bestrijden. Het kabinet wil dat in 2040 nog maar 5% van de Nederlanders rookt. Nu is dat nog zo’n 20%.

Het plan om de tabaksprijzen zo dramatisch op te schroeven is er een naar Australisch model. Australië is internationaal koploper op het gebied van dure rookwaren, daar kost een pakje van 20 sigaretten omgerekend zo’n 24 euro.

In het coalitieakkoord is een accijnsverhoging voor tabak afgesproken, maar zulke torenhoge bedragen komen daar niet in voor. Vooralsnog is de afspraak om in 2023 naar 10 euro per pakje te gaan. Dat bedrag ligt vast tot 2025, en daarna is het plan van VWS om de prijs stapsgewijs steeds op te schroeven. Volgens bronnen overweegt Van Ooijen om in de periode vanaf 2025 daar een vast percentage of een vast bedrag per jaar bovenop te gooien.

Het plan zal naar verwachting niet lekker landen in de Tweede Kamer, waar het Preventieakkoord altijd al een heet hangijzer was. Partijen als de VVD en de PVV worden over het algemeen niet warm van maatregelen die als betuttelend kunnen worden ervaren. Maar ook linkse partijen zullen even moeten slikken. Met prijzen van boven de 40 euro per pakje wordt roken immers een nog duurdere hobby.

Schoolpleinen

Het wordt rokers in Nederland al geruime tijd steeds moeilijker gemaakt. Zo mag er op verschillende openbare plekken, zoals op schoolpleinen en voor kantoorgebouwen, al niet meer gerookt worden en mag tabak niet meer in stations worden verkocht. Ook in supermarkten werd de verkoop al beperkt. Daar is het verboden om tabakswaren zichtbaar uit te stallen, maar liggen ze vergrendeld in kasten.

Het Preventieakkoord en de strijd tegen roken waren in het vorige kabinet onder staatssecretaris Blokhuis al speerpunten. Van Ooijen, eveneens van CU-huize, kondigde bij zijn aantreden aan maatregelen die roken en drinken ontmoedigen te willen versnellen. Hij zei toen al dat ongezonde dingen zoals roken en alcohol wat hem betreft fors duurder moesten worden.

Nieuws

menu