Petitie en motie tegen bomenkap in Franeker

Tegen de kap van bomen aan het Dreeslaantje in Franeker is een petitie gestart. De VVD Waadhoeke noemt de kap onnodig en kondigt een motie aan.

Behoud van het Dreeslaantje. Dat is de inzet van de motie van de VVD, die ingediend wordt tijdens de raadsvergadering van 14 juni. Franekers hebben aangekondigd die avond masaal naar het gemeentehuis te komen. Tegenstanders van de bomenkap zijn een petitie gestart op de site Petities24.com, die maandagochtend door ruim zeshonderd sympathisanten was getekend.

Een deel van de bomen in het Dreeslaantje moet verdwijnen vanwege de aanleg van een park rond het vernieuwde gemeentehuis van Waadhoeke. Die heeft een moderne uitbouw gekregen, waarin de raadszaal gehuisvest is. Dat gebouw moet vanaf de rondweg beter zichtbaar worden, stelt het college.

De VVD ziet geen noodzaak voor de bomenkap en vindt dat het laantje behouden moet blijven. Het is een geliefd ommetje voor veel Franekers. In de petitie wordt dit stadsdeel omschreven als ,,een nostalgisch stukje Franeker.’’ ,,Het is historisch erfgoed. Het Dreeslaantje is in 1900 aangelegd als zijnde een trambaan.’’

De raadszaal wordt in de petitie omschreven als ,,dat witte aquarium tegen het gemeentehuis, wat er van binnen wel heel mooi uitziet.’’ Volgens de tegenstanders betreft de kap 30 meter bomen, tot voorbij de ingang van het Dreeslaantje. Zij achten het gebied ook belangrijk voor het behoud van flora en fauna.

Nieuws

menu