Perrons Leeuwarden tot 2019 zonder kappen

Station Leeuwarden. Foto: Niels Westra

De verwijderde perronkappen op het Leeuwarder NS-station worden pas in 2019 hersteld. ProRail heeft extra tijd nodig voor nader onderzoek van de constructie.

De afdekking van de perronoverkappingen langs de sporen naar Heerenveen, Sneek en Harlingen werd vorig jaar ineens verwijderd. ProRail ontdekte in het najaar namelijk dat de gietijzeren constructie zo erg was verweerd dat passagiers gevaar konden lopen bij sterke wind.

In eerste instantie suggereerde ProRail dat de kappen geheel vervangen konden worden door nieuwbouw. Dit was tegen het zere been van de gemeente, die de bouwwerken als onlosmakelijk deel van het rijksmonumentale stationscomplex beschouwt.

ProRail erkende dit later en startte een onderzoek naar restauratie. Inmiddels is echter duidelijk dat het niet lukt om deze opknapbeurt nog dit jaar te voltooien, zegt Jaap Eikelboom van ProRail. ,,Het is onwenselijk om werkzaamheden uit te voeren als Leeuwarden Culturele Hoofdstad is. Daarom stellen we dit uit.’’

Om mensen beter te kunnen ontvangen komen er tijdelijke wachtruimten, ,,die passend zijn bij dit station’’, belooft Eikelboom.

Nieuws