Peiling: BBB met zeven zetels grootste in Friese Staten; FNP halveert

BBB-lijsttrekker Abel Kooistra uit Warstiens.

BBB-lijsttrekker Abel Kooistra uit Warstiens. Foto: niels de vries

De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt in de peiling van EenVandaag en Ipsos de grootste partij in Friesland bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart.

De partij van boegbeeld Caroline van der Plas stormt in deze kiezersenquête met zeven zetels de Friese Staten binnen die in totaal 43 zetels tellen.

Kiezers weg bij CDA en FNP

Het ziet er volgens de peiling naar uit dat de BBB vooral kiezers wegtrekt bij het CDA en de FNP. Het CDA verliest drie zetels en komt uit op vijf en de FNP halveert naar twee zetels. De VVD blijft gelijk op vier zetels. FNP-lijsttrekker Sijbe Knol wijt het ‘verlies’ van zijn partij aan de manier van enquêteren. ,,By lanlike partijen kinne de panelleden direkt in namme oanklikke, by ús en oare net lanlike partijen moatte se him yntikje.”

Stabiel blijft ook het linkse blok in de Friese Staten. De PvdA daalt met een zetel naar vijf en de Partij voor de Dieren wint er één en komt uit op twee zetels. GrienLinks, SP en D66 blijven gelijk op respectievelijk drie, twee en twee zetels. Opvallend is dat JA21 en BVNL amper een rol spelen in Friesland. JA21 weet nog wel een zetel te bemachtigen, BVNL staat vooralsnog met lege handen. Daarentegen groeit de PVV met twee zetels naar vijf.

Ook de grootste in Groningen en Drenthe

Naast Friesland wordt BBB volgens de peiling ook de grootste in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In de andere provincies speelt de partij, die vooral ageert tegen de gevolgen van het stikstofbeleid voor het platteland, een duidelijk minder prominente rol.