Partijen komen er niet uit: Kick Out Swarte Pyt naar Grou voor betoging tijdens Sint Piter

Kick Out Swarte Pyt (KOSP) komt zaterdagochtend toch demonstreren in Grou, tijdens de traditionele intocht van Sint Piter in het dorp.

Burgemeester Ferd Crone heeft de organisatie de afgelopen week proberen te overtuigen af te zien van een demonstratie tegen Swarte Pyt, maar tevergeefs.

Impasse

KOSP wilde op zijn beurt dat het Sint Piter Komitee afstand zou nemen van een zwarte Pyt, in de ogen van KOSP een racistische karikatuur. Er hebben meerdere voorstellen op tafel gelegen, maar de partijen zijn niet uit de impasse gekomen.

,,En dus komt er toch een demonstratie”, zegt Crone. ,,Op welke plek in Grou dat gaat gebeuren, dat moeten we nu gaan bekijken. Het moet in elk geval voor iedereen veilig zijn.”

Teleurstellend

KOSP is teleurgesteld dat de partijen er niet uitgekomen zijn. ,,We hebben het Sint Piter Komitee gevraagd hoe ze de transitie voor zich zien van een blackface Pyt naar iets anders”, zegt Dimitri Knobbe van KOSP. ,,Hun antwoord stemde ons niet hoopvol. Dan blijft demonstreren over. Het is ons enige middel.”

Het Sint Piter Komitee wilde maandagavond niet reageren en verwijst naar Crone, omdat de burgemeester ,,over de veiligheid gaat”.

Extra alert

Crone zegt ,,extra alert” te zijn, voor een demonstratie in Grou. ,,Dit is iets anders dan een betoging in de stad. De intocht heeft een heel andere aard dan met Sinterklaas in Leeuwarden. Dit is veel meer van de school en van de ouders.”

Sint Piter is de Grouster variant op Sinterklaas. Sint Piter heeft van oudsher niet meer dan één knecht.

Nieuws

menu