Parlementair advocaat adviseert in tolkenconflict

Actievoerende tolken en vertalers waren afgelopen maand nog op bezoek in de Tweede kamer. FOTO LC

De Tweede Kamer heeft voor het conflict met de tolken en vertalers de hulp ingeroepen van de parlementair advocaat.

De advocaat kijkt naar de juridische houdbaarheid van de voorgestelde nieuwe contractvorm voor deze groep zelfstandigen.

Een overleg dat stond geboekt voor donderdag is op verzoek van CDA’er Chris van Dam uitgesteld. De Kamercommissie wil nu eerst het advies van de advocaat afwachten. Hoe lang dat duurt is nog onbekend. Namens de SP is Justitieminister Ferdinand Grapperhaus verzocht in de tussentijd geen onomkeerbare stappen te zetten. Dit ministerie (politie, rechtspraak, IND) is de grootste werkgever van de tolken en vertalers.

Lees ook LC+ | OM straft actievoerende tolken: 'Het is blijkbaar oorlog'

De beroepsgroep voert actie tegen de nieuwe manier van aanbesteden en tegen de lage werktarieven in de sector die al meer dan dertig jaar niet zijn verhoogd.

Deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie actievoerende tolken en vertalers dreigt met straf. Zij krijgen geen nieuwe klussen meer als zij vanwege de werkactie een opdracht teruggeven. Het Parket-Generaal sprak van contractbreuk en van ‘een hele rare actie’.

Inzet van de parlementair advocaat is in de Haagse politiek geen alledaags middel. De optie bestaat sinds 2005. De parlementair advocaat is een variant op de Landsadvocaat. De Tweede Kamer kan diens hulp inroepen voor advies bij juridische kwesties, maar ook bij parlementaire onderzoeken en enquêtes. Vaak gaat het om ingewikkelde belastingzaken. Zo adviseerde de parlementair advocaat in 2019 over de gevolgen van de arresten van de Hoge Raad over de vermogensrendementsheffing in box 3.

Nieuws

menu