Overzicht: zo verliepen woensdag de boerenprotesten in Friesland

Boeren met trekkers bij het cellencomplex in Leeuwarden. FOTO CAMJO MEDIA

Boeren protesteerden woensdag voor de derde dag op rij tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Politie wil nog niks zeggen over schietincident Heerenveen

De politie wil woensdagochtend geen verdere informatie geven over het schietincident, dinsdagavond in Heerenveen. Later op de dag komt er mogelijk meer informatie vanuit de politie, aldus een woordvoerder woensdagochtend.

Rond half elf dinsdagavond ontstond er volgens de politie een dreigende situatie bij de oprit Mercurius/A32. De politie loste waarschuwingsschoten en schoot ook gericht op een trekker, die werd geraakt. Wat de dreigende situatie inhield, heeft de politie niet gezegd.

‘Zinloos’, noemt boer Alex uit Briltil de boerenacties. ‘Het is beter onze goede wil te tonen’

Voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur vindt de harde boerenacties tegen het stikstofbeleid ongepast en zinloos. ,,Het is veel beter om onze goede wil te tonen.”

‘Ik sta met m’n mond vol tanden, kan geen woorden vinden hoe ik hier afstand van kan en moet nemen.’ En: ‘Het schaamrood stijgt me weer naar de kaken.’ Zo maar enkele reacties van Alex Datema op Twitter over het boerenprotest bij de woning van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) en de blokkade van het ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong in Gorredijk.

Moeder van beschoten boerenzoon in Heerenveen: politiekogel miste Jouke (16) op een haar. ‘Wêrom sjitte se net op in bân?’

Jouke Hospes (16) uit Akkrum zit sinds dinsdagavond vast. De boerenzoon reed weg van het knooppunt Heerenveen, nadat hij een bevel negeerde en door de politie was beschoten.

Toen zijn maten werden beboet, besloten Jouke en zijn broer Sytse (17) er met hun trekkers langs te rijden. Een projectiel raakte een ijzeren spijl in de cabine van Jouke. Er zit op hoofdhoogte een ,,grut gat yn’’ van wel 12 millimeter, vertelt hun mem Tjitske. ,,At dy kûgel dêr in pear millimeter neist sitten hie, wie Jouke gewoan dea west. Wêrom sjitte se net op in bân?’’

Takelbedrijf Hof in Heerenveen bedreigd na gerucht over afvoeren trekkers

Honderden verwensingen, scheldkanonnades en bedreigingen kreeg eigenaar Hof naar zijn hoofd geslingerd. Zijn gelijknamige takelbedrijf in Heerenveen zou tractoren en ander materieel bij blokkades hebben afgevoerd.

Om dinsdagnacht kwart over twaalf begon zijn telefoon te rinkelen en dat bleef hij doen tot twee uur. ,,Toen heb ik hem uitgezet om toch wat nachtrust te pakken”, verklaart Hof. ,,Toen ik hem woensdagmorgen om half acht weer aanzette, begon het weer van voren af aan, ook via de mail. Ik ben voor alles en nog wat uitgemaakt.”

Provincie blaast reisje voor Statenleden naar Terschelling af na tweet Forum voor Democratie: zorgen om veiligheid politici

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft een tweedaagse retraite van Provinciale Staten naar Terschelling afgeblazen. De fractie van Forum voor Democratie deelde de bijeenkomst op Twitter, waarna de veiligheid van de volksvertegenwoordigers niet meer gegarandeerd zou kunnen worden.

Brok, ook voorzitter van Provinciale Staten, heeft na overleg met politie en Openbaar Ministerie de tweedaagse woensdagochtend geannuleerd. De commissaris van de Koning spreekt van een ,,pear aktuele omstannichheden’’ die hem deden besluiten ,,om op in letter momint op retraite te gean’’.

De politie schoot dinsdagavond in Heerenveen gericht op demonstranten. Wanneer mogen agenten eigenlijk naar het pistool grijpen?

De politie heeft dinsdagavond in Heerenveen gericht geschoten op actievoerders. Ook zijn enkele waarschuwingsschoten gelost. Maar wanneer mag de politie eigenlijk het vuurwapen gebruiken?

Boeren en sympathisanten vertrekken bij politiebureau op verzoek van ouders Jouke: ‘We hebben laten zien dat we hem steunen’ | video

Boeren maakten woensdagmiddag een einde aan het protest bij het bureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden. Volgens politica en boerin Nynke Koopmans deden ze dat op het verzoek van de ouders van Jouke, wiens trekker dinsdagavond door de politie is beschoten. De 16-jarige boer zit vast voor poging tot doodslag.

Mannen (46 en 34) en jongen (16) die vastzaten voor poging tot doodslag voor gedragingen tijdens boerenprotest in Heerenveen weer vrijgelaten

Bij de protestactie langs de A32 bij Heerenveen van dinsdagavond werden woensdag drie personen aangehouden. Het gaat om een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland, een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen en een 16-jarige jongen uit de gemeente Heerenveen. Zij zijn woensdagavond weer vrijgelaten.

Dat maakt het Openbaar Ministerie bekend. ‘Er is geen aanleiding de verdachten langer vast te houden op de verdenking van poging doodslag. De huidige resultaten van het opsporingsonderzoek geven daarvoor geen grondslag’, meldt het OM. De drie mannen blijven wel verdachte. De officier van justitie heeft nog niet besloten of de mannen worden vervolgd en zo ja, waarvoor. Deze afweging kan nog niet worden gemaakt, omdat het hele onderzoek nog niet is afgerond.

Nieuws

menu