Doeksen viert 100 jaar passagiersdiensten. Dit is de geschiedenis van de rederij. 'Overstappen op zee, dat is nu onvoorstelbaar'

Doeksen viert dit jaar dat de rederij 100 jaar passagiers overzet tussen Harlingen en Terschelling en Vlieland. Vorige week werd als begin een bescheiden expositie geopend in het Hannemahuis in Harlingen.

De Volharding in een dichtgevroren Waddenzee tijdens de 'Siberische winter' van 1928 op 1929. Op 4 maart 1929 haalt Volharding samen met de boot Bornrif tweehonderd Friezen van Terschelling. Zij waren over het ijs naar Terschelling gefietst, maar konden door invallende dooi niet terug.

De Volharding in een dichtgevroren Waddenzee tijdens de 'Siberische winter' van 1928 op 1929. Op 4 maart 1929 haalt Volharding samen met de boot Bornrif tweehonderd Friezen van Terschelling. Zij waren over het ijs naar Terschelling gefietst, maar konden door invallende dooi niet terug. Foto: Rederij Doeksen

,,Kijk, overstappen midden op zee”, zegt Doeksen-directeur Dirk Spoor, knikkend naar een wand in de expositieruimte. Op een foto tillen twee bemanningsleden een wandelwagen over van de ene boot op een andere, die naar Vlieland gaat. ,,Tot in de jaren zestig deden ze dit nog. Dat betekende een uur extra reistijd voor de mensen die naar Terschelling moesten.”