Overleden oud-scheidsrechter Derks wilde Friese koe redden

Flamboyante oud-scheidsrechter Frans Derks overleden ANP

De bekende oud-voetbalscheidsrechter Frans Derks wilde in 2015 een Friese koe redden van de slacht. Het rund was door de organisatie van het festival Welcome To The Village en chef Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden gekocht.

,,Dat vind ik schandalig. Als  mensen een goed leven hebben gehad, krijgen ze toch ook geen spuitje. Ik wil Janneke kopen, dat heb ik naar aanleiding van het artikel in de Telegraaf laten weten”, vertelde Derks destijds.

Dierenliefhebber Derks is op 89-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat maakte zijn familie vrijdag bekend. Hij woonde in Breda. In een wei bij zijn huis liepen ezels, kippen, geiten en schapen. Ook had hij meerdere honden. ,,Er kan nog wel een dier bij. Janneke mag bij ons komen en heel oud worden. Dat kost mij geld, maar dat heb ik er graag voor over”, zei Derks tegen Omroep Brabant .

Janneke is ondanks de reactie van de arbiter en een Facebookactie toch geslacht en opgediend tijdens het festival. ,,Entrecote, stoofvlees, hamburger, osseworst, Bratwurst, charcuterie, carpaccio (op de pizza), meat loaf - ja, zelfs een plateau kannibaal, gemaakt van de organen van Janneke'', schreef de Leeuwarder Courant in een artikel over de omstreden festivalkoe .

 

Derks was in de jaren 50, 60 en 70 als scheidsrechter actief in het betaalde voetbal. Derks was niet alleen een gewaardeerde scheidsrechter, maar tevens een flamboyante persoonlijkheid. Karakteristiek is het korte en strakke scheidsrechtersbroekje dat hij altijd droeg. De geboren Limburger nam ook diverse liedjes op, waarvan één met Willem van Hanegem.

Doordat Derks vaak in de 'geest van de wedstrijd' floot en amper kaarten uitdeelde, kon hij ook bij vedettes als Van Hanegem en Johan Cruijff op het nodige respect rekenen. In 1972 was Derks mede-oprichter van de belangenvereniging scheidsrechters betaald voetbal (BSBV).

Koninklijke onderscheiding

Na zijn scheidsrechterscarrière ging Derks door als voorzitter van een volleybalvereniging uit Breda. Hij was ook voorzitter van voetbalclub FC Dordrecht (1995-2003) en de mede door hem opgerichte Coöperatie Eerste Divisie, de belangenorganisatie voor de clubs uit de eerste divisie. Derks maakte ook deel uit van het bestuur van de stichting Meer dan Voetbal.

Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het voetbal en vanwege zijn maatschappelijke inzet werd Derks in 2009 benoemd tot bondsridder van de KNVB. Hij kreeg toen ook een koninklijke onderscheiding. Derks mocht zich Officier in de Oranje van Oranje-Nassau noemen.

Nieuws

menu