Overal in Friesland is het aantal rokers de afgelopen jaren fors gedaald, behalve in Dantumadiel (en Harlingen is de 'schoorsteen' van de provincie)

Foto: ANP

Het aantal rokers in Friesland is de afgelopen acht jaar sterk afgenomen: met ruim een kwart (26,1 procent). Dat concludeert vergelijkingssite Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

De sterkste afname was te zien in de gemeente Tytsjerksteradiel. Daar werd in 2020 bijna 35 procent minder gerookt dan in 2012. Die daling steekt schril af tegen de opmerkelijke stijging die Independer waarnam in Dantumadiel (5,6 procent) Het aandeel rokende inwoners nam in de meeste gemeenten behoorlijk af, zoals in Leeuwarden (33 procent), Ameland (32,9 procent) en Opsterland (31,6 procent).

In Friesland zegt 17,6 procent wel eens een sigaret op te steken, dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Relatief de meeste rokers wonen in Harlingen. Een op de vijf inwoners van die gemeente rookt wel eens. Independer noemt Harlingen daarmee de ‘schoorsteen van Friesland’. Ook in Súdwest-Fryslân en Achtkarspelen (beide 19,8 procent) is het percentage rokers relatief hoog.

Stoptober

De cijfers zijn vanwege stoptober deze week gedeeld door Independer. Zoals elk jaar staat de maand oktober in het teken van de strijd tegen roken. Tijdens stoptober gaan duizenden mensen proberen om vier weken lang te stoppen met roken en dat vervolgens vol te houden.

Stoptober wordt voor de achtste keer gehouden. De maand is een initiatief van onder meer het ministerie van Volksgezondheid, het Longfonds, de Hartstichting en KWF. Deelnemers krijgen onder meer via een app dagelijks begeleiding en steun bij hun poging. Volgens de organisatoren doen jaarlijks meer dan 50.000 Nederlanders mee met stoptober en delen zij ervaringen met elkaar op social media.

Nieuws

Meest gelezen