Oudste verkooppunt in Friesland zag vuurwerkverbod wel aankomen: 'Elk jier dy diskusje, en dit jier corona'

Elk jaar, al meer dan een halve eeuw, stond warenhuis Van der Velde in Wommels in december in het teken van sier- en knalvuurwerk. Met toeloop uit de wijde omgeving. ANP

,,Spitich, mar ik snap it wol’’, klinkt het in het oudste vuurwerkverkooppunt van Friesland, warenhuis Van der Velde in Wommels. Het kabinet komt waarschijnlijk vrijdag met een algeheel vuurwerkverbod voor komende jaarwisseling.

Elk jaar, al meer dan een halve eeuw, stond warenhuis Van der Velde in Wommels in december in het teken van sier- en knalvuurwerk. Met toeloop uit de wijde omgeving.

Lees ook | Politie en boa's tevreden met vuurwerkverbod

Dit jaar had Grietje van der Velde de bestelling uit voorzorg nog niet de deur uit gedaan. ,,Seachst it ferbod wol oankommen’’, zegt ze. ,,Elk jier dy diskusje, en dit jier corona.’’ Ze denkt dat het verbod na 2020 in stand blijft. ,,Corona is it opstapke’’, tink.’’

‘Keuring is sneu jild’

De inkomsten waren welkom, maar al lang niet meer substantieel. Juist doordat een verbod steeds waarschijnlijker werd, gooide Van der Velde het roer al eerder om. Naast het warenhuis kwamen er twee webshops, één voor speelgoed en één voor woonaccessoires. ,,Wy ha it bedriuw al takomstproof makke.’’

Eén ding vindt ze spijtig. De verplichte keuring is al geweest en betaald, beide in augustus. Daar ging een paar honderd euro mee heen. ,,Sneu jild.’’

Desastreus

Voor Vuurwerkland Rijpma zou een vuurwerkverbod desastreus uitpakken. In de zes vestigingen van de grote noordelijke vuurwerkoutlet liggen de magazijnen al vol met sier- en knalcakes, pakketten en fonteinen in soorten en maten.

In een grote vuurwerkbunker in Haulerwijk ligt 50 ton, in Groningen en Assen elk 10, in Roden en Vierhuizen elk 5 ton en in Drachten nog een 2 ton. En dan zijn er nog bestellingen uit Duitsland onderweg. Hoeveelheden die Vuurwerkland Rijpma in een paar dagen voor de jaarwisseling in de winkels bij hun vestigingen verkoopt. ,,We zetten in drie dagen zo 100 ton weg”, zegt fulltime-medewerker John Beeftink.

Hij is nog voorzichtig met een reactie op het nieuws. ,,Het kabinet neemt vrijdag een besluit. Tot die tijd weten we eigenlijk nog net niks.” Maar een ding is helder, als er een algeheel verbod komt zal Den Haag met een verdraaid goede compensatieregeling moeten komen.

Vuurwerkslachtoffers

Dat de ziekenhuizen die overlopen door corona niet zitten te wachten op een stroom vuurwerkslachtoffers kan Beeftink begrijpen. Maar toch voelt het niet kies. ,,Politieke partijen proberen nu op slinkse wijze hun agenda er door te drukken. Ze misbruiken de pandemie.”

,,Er zijn veel automobilisten die in het ziekenhuis belanden omdat ze een ongeluk krijgen. Dan kun je ook autorijden verbieden vanwege de risico’s.” Hij bedoelt: zijn sector krijgt nu de rekening voor een veel groter en breder probleem.

De meeste vuurwerkslachtoffers komen door zwaar illegaal vuurwerk, zegt Beeftink. Dat die cijfers een op een aan hun branche worden gekoppeld voelt niet eerlijk.

Carbid

Volgens de NOS wordt het voorgenomen verbod dinsdag besproken in het MCC, de bij het corona-overleg betrokken ministers. Het kabinet overlegt ook een steunpakket van enkele tientallen miljoenen voor de sector.

Carbid schieten valt niet onder het vuurwerkbesluit. Hierover volgt mogelijk later een besluit.
 

Nieuws

Meest gelezen