Oud papier levert flink minder op: verenigingen moeten straks betalen voor iedere ingezamelde doos papier

Oud papier levert volgend jaar flink minder op voor Friese gemeenten. De prijs voor een ton papier zakt van 108,38 naar 30,83 euro. Voor twintig scholen en verenigingen in de gemeente De Fryske Marren betekent het dat papier inzamelen geld gaat kosten.

Eerste baritonspeler Marco Brink en eerste altsaxofoonspeler Maaike Hof van de Jouster Fanfare tijdens een inzameling. EIGEN FOTO

Eerste baritonspeler Marco Brink en eerste altsaxofoonspeler Maaike Hof van de Jouster Fanfare tijdens een inzameling. EIGEN FOTO

Tot en met eind dit jaar is de prijs van oudpapier vastgezet op de ruim 108 euro per ton. Dat was het resultaat van onderhandelingen van afvalverwerker en -inzamelaar Omrin, dat het papier zelf niet verwerkt, maar wel namens bijna alle Friese gemeenten onderhandelt over de papierverwerking.

Maar het contract dat Omrin heeft gesloten met een papierverwerkingsbedrijf in Hoogezand loopt op 31 december af. Voor een nieuwe periode van 2021 tot en met 2025 deed Omrin een nieuwe aanbesteding. Maar het tij voor een gunstige papierprijs is inmiddels gekeerd.

,,Toen we dit vijf jaar geleden deden, was het een compleet andere markt dan nu’’, zegt Omrin-directeur John Vernooij. De waardedaling wordt veroorzaakt door de weggevallen vraag vanuit Azië en Amerika. Papier dat voorheen in die regio’s terecht kon, wordt nu aangeboden bij de Nederlandse papierverwerkers. ,,Daardoor hebben die fabrieken meer keus’’, zegt Vernooij.

Geld betalen

In de gemeente De Fryske Marren heeft de prijsdaling tot gevolg dat de twintig scholen en verenigingen straks geld moeten betalen voor iedere ingezamelde doos papier. De kosten van het gebruik van een container en het gebruik van een inzamelwagen stijgen boven de papier-opbrengsten uit. De organisaties moeten straks per kilo 6 eurocent betalen. Op dit moment krijgen ze per kilo nog 3 cent. ,,Ze hebben nu een leuk extraatje’’, aldus verantwoordelijk wethouder Irona Groeneveld (GroenLinks).

Zo haalt de Jouster Fanfare met de inzameling zo’n 2500 euro per jaar op, zegt voorzitter Sandra Meesters. ,,Dat bedrag valt nu weg’’, zegt ze. Want in een brief aan de scholen en verenigingen legt de gemeente ze de keus voor: ze mogen doorgaan en geld bijleggen of ze kunnen stoppen en krijgen dan nog een drievoud van een jaargemiddelde over een periode in het verleden.

Volgens wethouder Groeneveld is dat mogelijk dankzij een compensatieregeling die de gemeenteraad in 2017 invoerde. Al voor de prijsdaling maakten twaalf inzamelaars daar gebruik van. De gemeente neemt de inzameling in de gebieden van de stoppers over.

'We wisten dat de prijs slechter werd. Het kwam dus niet uit de lucht vallen'

De Jouster Fanfare, die momenteel 55 leden heeft, had de prijsdaling al zien aankomen. ,,We wisten dat de prijs slechter werd’’, zegt voorzitter Meesters. ,,Het kwam dus niet uit de lucht vallen.’’ De muzikanten zagen de inkomsten van papier al jaren slinken. ,,We moeten daar alternatieve voor zoeken. Die hadden we aardig met optredens, maar door corona is dat ook weg.’’

Om die reden werd dit jaar al een lelieverkoopactie gehouden en proberen ze bijvoorbeeld mensen via een app aankopen te laten doen op Bol.com. ,,Een sponsorclickapp.’’ Voor elke aankoop via die app krijgt de vereniging wat geld. ,,We moeten door, we moeten verder. We bestaan volgend jaar zestig jaar, dat willen we wel vieren.’’

Organisaties stoppen

Officieel hebben twee organisaties al aangegeven te stoppen, maar de gemeente verwacht dat de overige achttien ook volgen. Het overnemen van de papierstromen van het twintigtal zal De Fryske Marren extra geld kosten. Daarvoor is eerder geld beschikbaar gesteld.

Een woordvoerster van de gemeente Leeuwarden, waar zestig organisaties oudpapier inzamelen, weet nog niet wat de prijsdaling betekent voor die gemeente. ,,We zijn ons nog aan het beraden op een oplossing hiervoor.’’ Volgens de woordvoerster zou de nieuwe prijs niet direct invloed hebben op de inkomsten van verenigingen, want de gemeente compenseert ze voor het werk dat ze doen. Súdwest-Fryslân kon gisteren niet reageren.

Mocht de prijs van oudpapier bij een volgende aanbesteding weer omhoog gaan, betekent dit volgens wethouder Groeneveld van De Fryske Marren niet dat de organisaties de draad weer kunnen oppakken. ,,Als verenigingen ergens stoppen dan verstrekken wij aan de inwoners daar een container voor oud papier. Daar doen we een investering voor en daar richten we een ambtelijk apparaat voor in. Het ligt dan niet voor de hand het weer terug te draaien. Als ze stoppen dan is het klaar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland