Ouderenzorg zoekt dringend hulp in coronaperiode: honderden tijdelijke medewerkers nodig

Ex-Covid-19-patiënt mevrouw Poortman uit Stiens verlaat in mei het coronacentrum in Heerenveen. FOTO RENS HOOYENGA

Friese zorginstellingen hebben acuut behoefte aan honderden nieuwe, tijdelijke, betaalde medewerkers. Er is een groot tekort aan personeel voor ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg.

De druk op de zorg neemt de komende maanden alleen maar toe, verwachten de instellingen. De tweede golf is in Friesland op zijn retour, maar deskundigen voorzien in januari - na Kerst en de jaarwisseling - alweer een derde golf.

,,We zien al tekorten, als we nu niks doen dan moeten we zorg afschalen”, zegt Bert Bokma, namens Zilveren Kruis verantwoordelijk voor de inkoop van de verpleegzorg in Friesland. ,,Dan kunnen we zelfs misschien geen mensen meer opnemen in de verpleeghuizen. Die problemen spelen ook in de thuiszorg en de gehandicaptenzorg.”

Lees ook: Druk op Friese beddencapaciteit voor corona neemt rap toe

Zorgpersoneel valt uit door coronabesmettingen

Over een brede linie dienen zich ernstige tekorten aan, zegt Jan Beuving, crisiscoördinator voor de Niet Acute Zorg in Friesland. Die ontstaan door zorgpersoneel dat besmet is geraakt door het coronavirus, dat in quarantaine moet of in afwachting van een test thuis moet blijven. Op dit moment zijn er zo’n vijftien uitbraken in Friese verpleeg- en verzorgingstehuizen.

De Friese instellingen zijn vrijdag samen een campagne begonnen om nieuwe krachten te werven. Er wordt nadrukkelijk ook gezocht naar mensen zonder ervaring in de zorg. Zij worden na een week digitale scholing ingezet als ondersteuner van verpleegkundigen en verzorgenden. ,,Zo kijken we ook hoe we mensen uit de horeca en de evenementenbranche goed kunnen inzetten”, zegt Paulien van der Meulen, coördinator van de actie extra handen voor de zorg. Iedereen die wil helpen is welkom. ,,Zeker, ook gepensioneerden. Als ze fit en vitaal zijn.”

Kans op langer dienstverband

De samenwerkende werkgevers trokken in het voorjaar al tijdelijk personeel aan via de website extrahandenvoordezorg.nl, maar het aantal aanmeldingen blijft tijdens de tweede golf achter, zegt Beuving. De Friese zorginstellingen roepen de Friese burgers nu zelf op om te helpen ,,deze zware periode door te komen”, zegt Martin Kirchner, bestuurder van ouderenzorgkoepel Noorderbreedte.

In het coronacentrum in Heerenveen liggen momenteel 32 ouderen met Covid-19, terwijl er 84 bedden zijn. Er is extra personeel nodig om meer bedden te kunnen gebruiken. Er liggen oudere coronapatiënten die herstellen van ziekenhuiszorg of die thuis niet verzorgd kunnen worden. De Friese zorginstellingen staan personeel af aan deze provinciale opvang.

De hulp is in eerste instantie tijdelijk nodig, maar kan een opstap zijn richting langere dienstverbanden, zegt Bokma. Zonder corona zou Friesland in 2022 al bijna achthonderd arbeidskrachten tekort komen in de zorg. ,,Dit is ook een kans voor mensen die nu geen werk hebben om kennis te maken met de zorg, of voor al die hbo-studenten in Friesland.”

Nieuws

menu