Ouderen zien hun contacten levensgroot op de muur: 'Dit is een goed middel tegen eenzaamheid, ook na corona'

Ouderen in woonzorgcentra van ZuidOostZorg kunnen tijdens de coronacrisis toch contact maken met hun partner of kinderen. Naasten en andere contacten worden levensgroot geprojecteerd op de muur of op het plafond.

Mevrouw Van Dijen is in De Waadwente via 'beamerbellen' in gesprek met haar dochter Louise Bergsma.

Mevrouw Van Dijen is in De Waadwente via 'beamerbellen' in gesprek met haar dochter Louise Bergsma. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

,,Gaan we nog een stukje lopen?’’, vroeg een bewoonster op een gegeven moment aan haar dochter. ,,Dat deden ze normaal altijd even. Het geeft aan dat ze het contact bijna als levensecht ervaren”, zegt Roelfien Erasmus, programmamanager zorgtechnologie bij ZuidOostZorg over een vrouw met dementie. Beeldcontact met behulp van een beamer pakt anders uit dan via WhatsApp of Skype op een tablet of een smartphone. Veel ouderen zijn daar toch mee aan het hannesen, met als gevolg dat er eigenlijk altijd een zorgverlener bij in de buurt moet blijven. ,,Dat vraagt wat van de motoriek en blijft een inbreuk op je privacy.”

ZuidOostZorg vroeg zich af of het beeld niet met een ‘slimme’ beamer op de muur geprojecteerd kon worden, zoals ze dat al deden met films van boswandelingen of André Rieu. De Limburgse leverancier Qwiek sleutelde een paar maanden aan de projector. Na een proef van een week of vijf, zes in De Waadwente in Dokkum, Voltawerk en De Miente in Gorredijk en Neibertilla in Drachten blijkt levensgroot beeldbellen mogelijk en aan te slaan.

'We kunnen zo ook een muziekoptreden doen of mensen van de kerk weer in contact brengen met onze bewoners'

De mogelijkheden zijn legio, zegt Erasmus. Laatst kwam een groep schoolkinderen uit Dokkum via beeldbellen weer ‘binnen’ in De Waadwente. ,,Allemaal nog experimenteel. Maar we kunnen zo ook een muziekoptreden doen of mensen van de kerk weer in contact brengen met onze bewoners, die komen hier nu niet meer. Het is echt een heel andere ervaring dan op zo’n klein schermpje. We zien dat dit ook een oplossing is voor kinderen ver weg, in Nieuw-Zeeland, maar ook Utrecht of Noord-Brabant. Dit is een goed middel tegen eenzaamheid, ook na corona.”

ZuidOostZorg gaat het ‘beamerbellen’ op alle veertien locaties invoeren. Leverancier Qwiek hoopt de technologie nu ook in andere zorg-huizen in het land te kunnen introduceren. ,,Het gebrek aan een knuffel is hiermee niet opgelost”, meldt directeur Paul Voncken. ,,Maar we kunnen wel een klein beetje dichter bij elkaar komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Instagram