Oudebildtzijl loopt uit voor onthulling beeld markante dorpsman 'Klaine Keizer'

Gerrit Keizer, wonder der natuur, is terug in Oudebildtzijl. Zijn geboortedorp liep zondag massaal uit voor de onthulling van een bronzen beeld.

(Gebruikers van de app klikken hier om de video te bekijken)

Ademloos kon Jolanda Miedema luisteren, als haar moeder vertelde over oudoom Gerrit. ‘Klaine Gerryt’, kind van Ouwesyl, internationaal groot geworden, juist omdat hij zo klein was.

De man die vanwege zijn geringe lengte - hij mat door een groeistoornis hooguit 94 centimeter - een attractie was en het als (circus)artiest tot Amerika schopte.

'Gerrit Keizer mat door een groeistoornis hooguit 94 centimeter'

Komt dat zien, mensen en aanschouw kleinste man ter wereld!

Miedema verslond de anekdotes over haar verre voorvader, over hoe creatief, muzikaal, ondernemend en leergierig hij was en ondanks zijn afwijkende voorkomen, of misschien juist daardoor ,,’n folwaardig lid fan de samenleving’’ was.

,,Gyn steun, werkgeverssubsidys, pgb’s. Hij rêdde sich.’’

Niet het type, kortom, dat een zuilvoet nodig had om zichtbaar te zijn. Om mee te tellen.

Die sokkel heeft de in 1946 overleden zonderling nu toch, maar om een andere reden. Miedema sprak en zong zondag bij de onthulling van een bronzen beeld van Gerrit Keizer, in het hart van Oudebildtzijl, dat als eerbetoon voor de markante dorpsgenoot dient.

Kunstenaar Hans Jouta uit Ferwert vervaardigde het, in een formaat dat ogenschijnlijk veel te klein is, maar de precieze omvang van de ‘Klaine Keizer’ getrouw weergeeft. Naast de weergegeven dorpsfiguur staat, ook in brons, een koffer.

'Gyn steun, gyn subsidys, gyn pgb’s. Hij rêdde sich'

Niet alleen symboliseert die Keizers reislust. Het relatief fors bemeten valies toont ook aan hoe klein de man - afgebeeld in driekwart jas, met kenmerkende hoed en de wandelstok waarmee hij zich soms de pestende dorpskinderen van het lijf hield - in werkelijkheid was.

Het standbeeld kon er komen dankzij het opgaan van gemeente het Bildt in fusieproduct Waadhoeke. Elk dorp kreeg bij wijze van afscheidsgeschenk 10.000 euro voor een kunstwerk.

In Oudebildtzijl hoefden ze niet lang na te denken over de bestemming. Natuurlijk moest de ‘Klaine Keizer’ terug.

Tot grote trots van nazaat Jolanda Miedema. Zij kroop eerder in de huid van Gerrit Keizers moeder, in de muzikale theatervoorstelling Kaizerin fan Ouwesyl .

In de rol leerde ze dat ,,Gerryt en syn mem ’n inspirasybron en ’n open rút met feer útsicht foor my waren en nag steeds binne’’, sprak ze voordat het beeld werd ontbloot.

,,Dy mînsen dy’t de onmooglikheden trotseerden en dy’t seker niet bang foor ’t leven waren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video