Oude kloostermoppen keren terug in verbouwde kerk Menaam

Oude kloostermoppen van voor het jaar 1500 kwamen bij de verbouw tevoorschijn en blijven nu zichtbaar. Hier worden ze gevoegd door Rienk Julianus FOTO HIEKE JOOSTEMA-GREIDANUS

MENAAM Bij de interne modernisering van de Sint Lambertuskerk in Menaam is rekening gehouden met historische elementen. Oude kloostermoppen blijven zichtbaar.

De oude bouwstenen, van voor 1500, werden ontdekt bij de werkzaamheden in de zijvleugel. Architect Syb Eldering uit Mantgum besloot ze terug te laten keren. Bij het keukengedeelte en de nieuwe entree zijn ze toegepast. Twee rijen banken aan de achterkant zijn ook blijven staan om de historie te eren en bouwsporen van de andere banken blijven zichtbaar.

Om de zijvleugel efficiënter te kunnen gebruiken voor activiteiten die gerelateerd zijn aan de kerk was een flexibeler indeling en modernisering nodig, aldus kerkrentmeester Johannes Vogel.

Glaswand

De zijvleugel heeft een vlakke vloer gekregen, nieuwe toiletten, een garderobe, nieuwe entree, nieuwe verwarming en een keukengedeelte. Oude CV-buizen zijn verwijderd. Om de zijvleugel niet helemaal af te sluiten van de kerk is gekozen voor een wand van glas tussen deze ruimtes. Een deel van die wand is verschuifbaar, zodat die open gezet kan worden.

De eerste die van de nieuwe ruimte gebruik gaat maken, is brassband Halleluja die er op 4 november een concert geeft vanwege het 125-jarig bestaan.

Nieuws