Oud-burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden moet getuigen in strafzaak tegen witwasverdachte & zeer grote brand in woonboerderij in Wolsum | nieuws uit Friesland van 14 maart

Nieuws uit Friesland van 14 maart.

Nieuws uit Friesland van 14 maart.

Ferd Crone, de oud-burgemeester van Leeuwarden, moet zich melden als getuige bij de rechter-commissaris in een slepende strafzaak over het vermeende witwassen van miljoenen euro’s crimineel vermogen via een coffeeshop in Leeuwarden. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland dinsdag besloten. Volgens de advocaten Louis de Leon en Sanne Schuurman had de burgemeester al heel lang ,,een fittie” met de twee hoofdverdachten in het onderzoek. Hij en een gemeenteambtenaar zouden bewust hebben aangestuurd op strafrechtelijk onderzoek naar hun cliënten.

Zeer grote brand in woonboerderij in Wolsum

In een woonboerderij aan de Remswerderleane in Wolsum is dinsdagmiddag brand uitgebroken. Ten tijde van de brand waren geen personen meer aanwezig in de boerderij. De brandweer is aan het nablussen. Een kraan helpt om de boel uit elkaar te trekken. Er is veel schade.

De brandweer had opgeschaald naar zeer grote brand. De brand was uitslaand en meerdere eenheden van de brandweer werden opgeroepen. Het dak van de woning is deels ingestort. De brandweer had door de harde wind moeite met het blussen van de brand.

Zeilschip Risico uit Harlingen had op 31 augustus niet mogen uitvaren, volgens de inspectie

Het zeilschip Risico had vorige zomer niet mogen uitvaren op de dag dat de twaalfjarige scholiere Tara door een afgebroken giek om het leven kwam. De papieren voor het mast- en tuigwerk van de Harlinger klipper waren verlopen.

De schipper van de Risico beschikte op 31 augustus, de dag van het ongeval, niet over een geldig Bewijs van Tuigage. Dit verplichte certificaat garandeert dat onder andere masten, giek en ander rondhout in orde zijn.

Dit is het nieuwe loonbod van ING voor de medewerkers

Op de dag dat ING-personeel op veel plekken in het land het werk neerlegde, kwam de bank met een nieuw cao-voorstel. Dat werd niet met open armen ontvangen.

Al sinds september is ING met de vakbonden FNV, CNV en De Unie in gesprek over een nieuwe cao. De onderhandelingen zijn in januari opgeschort omdat de partijen er niet uit kwamen.

Ruim 200 jaar oude gieterij Bennink en Ten Cate in Heerenveen bleek toch niet te redden

Na 203 jaar is het doek van gieterij Bennink en Ten Cate in Heerenveen definitief gevallen. Het failliete bedrijf bleek toch niet te redden.

Voor de zeventien medewerkers betekent dit dat ze ander werk moeten zoeken. Dat bittere nieuws verwerkten ze twee weken geleden al in stilte.

Geen treinen door dassen bij Molkwerum. Is een kunstburcht de oplossing? ‘Het overvalt ons wel’

De dassen die onder het spoor bij Molkwerum een grote burcht hebben gemaakt, zullen verplaatst moeten worden naar een kunstburcht. Dat kan wel even duren.

Er zijn al langer plannen om de dassenfamilie onder de spoorbaan bij het station van Koudum-Molkwerum te verplaatsen. De dieren zitten er al zeker zeven jaar en zorgden met hun burcht al eerder voor verzakkingen van het spoor. Door nachtelijke noodoperaties uit te voeren kon ProRail die problemen het hoofd bieden.

Onstuimig weer richt schade aan in AquaZoo. Twee uilen vertrekken uit Leeuwarden

De gevallen sneeuw in het weekend en de harde wind op maandag hebben voor problemen gezorgd in AquaZoo in Leeuwarden. Twee volières raakten beschadigd, waardoor de uilen eerder dan gepland het dierenpark verlaten.

Door de harde wind viel er maandag een boom op het verblijf van de twee uilen die het park rijk is. De twee Europese oehoes zitten nu in een tijdelijke ruimte. Parkmanager Jeroen Loomeijer is blij dat de dieren niet gewond geraakt zijn door de omgevallen boom die behoorlijk verrot bleek te zijn.

En verder in het nieuws:

* ‘Woningbouw op oude gemeentewerf’: vier ondernemers kopen voormalige gemeentehuis in Kollum.

* Chips, koffiepads, knoflooksaus en custard genomineerd voor ‘krimpflatieverkiezing’ van Radar.

* Geen sticker op je brievenbus? Dan krijg je in Leeuwarden vanaf 1 oktober geen reclamefolders meer.

Tip van de redactie:

* Nederland onderschat de zeespiegelstijging volgens oud-dijkgraaf Bert Middel:

* Onveilig op de werkvloer bij NOS Sport. Verslaggever Herbert Dijkstra: ,,Ben er nooit getuige van geweest, maar leiding stapt niet voor niets op.”

* De Wiidpleats in Earnewâld krijgt horeca met een groot terras, hotel en negentien recreatiewoningen: bekijk hier de eerste tekeningen.