Organisatie Culturele Hoofdstad bevriest contacten met Valletta

Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad stuurt geen vertegenwoordigers meer naar Valletta, zolang 'V18' geen afstand neemt van ‘de kwetsende toon tegen nabestaanden van Daphne Caruana Galizia’.

Ook bevriest LF2018 alle contacten met de mede-culturele hoofdstad van Europa.

,,LF2018 vindt dat de waarden van Culturele Hoofdstad van Europa door vertegenwoordigers van V18 onder druk zijn komen te staan door de wijze waarop de V18-organisatie zich in de (sociale) media manifesteert over de kwestie rond de journaliste’, schrijft de Friese organisatie in een verklaring.

Spottende toespeling

Aanleiding zijn uitlatingen van V18-baas Jason Micallef, die op Twitter spottende toespelingen had gemaakt. ‘There is happy people everywhere you look’, schreef hij op St. Patrick’s Day.

Een referentie aan het laatste bericht van onderzoeksjournalisite Caruana Galizia (‘There are crooks everywhere you look now’), voordat zij op 16 oktober werd opgeblazen met een autobom.

Spontaan monument

Ook is Micallef een tegenstander van het spontane monument dat is opgericht in het hart van Valletta en liet hij spandoeken weghalen die oproepen tot gerechtigheid voor Caruana Galizia.

Anderhalve week geleden werd LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum door de Leeuwarder Courant gevraagd te reageren op een kritische brief van schrijvers, die oproepen de standpunten van Micallef te veroordelen. Toen wilde hij zich nog verre houden van politieke uitspraken .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Culturele Hoofdstad
Malta