Oranjefans vieren feest in ‘corona-vrij Boedapest’

Er zouden strenge corona-maatregelen zijn rond de wedstrijd Nederland - Tsjechië in een vol stadion in Boedapest. Althans, dat beweerde de UEFA vooraf. Dat viel allemaal best mee, ondervond verslaggever Patrick van ’t Haar.

In hartje Boedapest kijken Oranjesupporters naar de wedstrijd Wales-Denemarken.

In hartje Boedapest kijken Oranjesupporters naar de wedstrijd Wales-Denemarken. Foto Patrick van 't Haar.

Een recente PCR-test. Een geldig ticket en een uitgeprint internationaal reiscertificaat. Zonder die documenten kom je Hongarije niet in, was de boodschap op de site van de UEFA vooraf. Maar bij het passeren van de grens tussen Oostenrijk en Hongarije was daar niets van te merken. Sterker nog, we waren de grens al gepasseerd toen we stopten om een tolvignet te kopen. Mondkapjes? In het openbaar vervoer, taxi’s en winkels zouden ze verplicht zijn. ,,You don’t need a mask”, was het eerste wat de taxichauffeur ons ’s avonds zei toen hij ons terugbracht naar de camping. En inderdaad, het risico op een coronabesmetting was wel het laatste waar we ons druk om maakten tijdens de dodemansrit die volgde waarbij fietsers werden afgesneden, auto’s bijna aan de kant werden geduwd en rode stoplichten alleen voor anderen golden.

‘Groene bandje’

Eerder op de dag hadden we alle formaliteiten afgerond en waren we in het bezit gekomen van het ‘groene bandje’ dat nodig was om het stadion in te komen. Het bandje dat je alleen krijgt als je kan bewijzen negatief getest te hebben op corona.

,,Hahaha”, lacht Oranje-supporter Jaap-Jan Stapel op zondagochtend op de camping. ,,Het schijnt dat als je een A4-tje over de balie gooit, je al zo’n bandje krijgt. Ik hoorde gisteravond zelfs iemand zeggen dat ‘ie nog wel een reiscertificaat in de aanbieding had.”

Nee, van corona of maatregelen was helemaal niets te merken op de avond voor de wedstrijd tegen Tsjechië.

Oranjemars

,,Weet je waarom ik naar wedstrijden van Oranje ga? De Oranjemars naar het stadion, dat is het mooiste dat er is.” Een man uit Breda, gekleed in een Oranje jurk, zit zo te zien en te horen al een tijdje op het terras. Om hem heen nog meer mannen in Oranje jurken. ,,Die hebben we hier vandaag bij de H&M gehaald”, lacht hij terwijl hij zijn glas bijvult uit een grote kan bier.

Voor het terras heeft iemand een grote luidspreker neergezet, André Hazes knalt door de straat.

,,Ik was op het WK in Zuid Afrika en in Brazilië. Daar liepen wel dertigduizend, veertigduizend mensen mee met de mars naar het stadion. Nee, vergeleken met toen, stelt dit allemaal niet veel voor.”

Dat er in Boedapest weer een mars komt, is de enige reden dat hij met zijn zoons naar Hongarije is afgereisd. ,,Ik had ook kaartjes voor de groepswedstrijden in de Arena. Maar die heb ik weggegeven. Geen beleving, niks. Ik ga voor de sfeer, niet voor de wedstrijd.”

‘Ouderwets feest’

Tsjechische supporters? Ze waren zaterdagavond amper te bekennen in Boedapest. ,,Ik sprak nog wel met een paar Portugezen die erop gegokt hadden dat zij hier de tweede ronde zouden spelen. En ook zag ik een groepje Duitsers”, vertelt Jaap-Jan Stapel. In zijn camperbusje ligt zijn broer zondagochtend nog te slapen. Voor hem is het de tweede keer dat hij Oranje ziet spelen tijdens een eindronde. ,,Ik was er in 2006 ook bij, tijdens het WK in Duitsland.”

,,Je kon zaterdagavond merken dat mensen weer mochten. Dat ze er behoefte aan hadden. Het was een ouderwets feest. Of het nou om Oranje ging, dat maakte eigenlijk niet uit. Mensen gingen los na dat hele nare corona-jaar. Er zat heel veel drank in de mensen, maar het bleef wel gemoedelijk.” Ook zelf heeft hij geen moment stil gestaan bij corona. ,,Ik heb er totaal niet aan gedacht. Het enige waar ik nu aan denk is dat ik straks mijn groene bandje nog moet halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
EK 2021
EK voetbal