Opvallend: zeewater bij Waddeneilanden 4 graden warmer dan normaal

AFBEELDING: SURF-FORECAST.COM

De watertemperatuur in de Noordzee is momenteel veel hoger dan normaal, als gevolg van het warme weer van de afgelopen weken in Noordwest-Europa. Het zeewater bij de Waddeneilanden is zelfs 4 graden warmer dan het op basis van het meerjarig gemiddelde zou moeten zijn.

Weermodellen en satellietgegevens geven aan dat het water in de Noordzee op de meeste plekken zo’n 2 tot 4 graden warmer is dan normaal.

Tussen Zuid-Noorwegen en Engeland is het zeewater 2 graden te warm, voor de Deense en Noord-Duitse kust gaat het veelal om 3 graden en in een strook voor de Friese Waddeneilanden bedraagt het verschil zelfs 4 graden. Het water is hier ruim 21 graden.

Oostzee erg warm

Ook in de Middellandse Zee, de Golf van Biskaje en - vooral - de Oostzee is het zeewater op dit moment erg warm.

In het westelijke deel van de Middellandse Zee is het verschil 3 tot 4 graden, in het oostelijke deel 1 tot 2 graden. In de Golf van Biskaje is het water zo’n 2 graden te warm.

De Oostzee spant de kroon. Hier is het water maar liefst 6 tot 7 graden warmer dan het op basis van het meerjarig gemiddelde hoort te zijn.

In het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan is het water juist koeler dan normaal. Het verschil is hier veelal 1 tot 2 graden.

Extreem weer

Volgens weerkenners, die op social media soms verhitte discussies voeren, kunnen de hoge watertemperaturen extreem weer veroorzaken. Anderen zeggen dat de watertemperatuur dan nog meer moet oplopen.

Enkele weermodellen wijzen later in de week op noodweer in Nederland. In ieder geval is de kans aanwezig, vooral woensdag en donderdag. Waar precies en hoe heftig het gaat worden, is nog moeilijk te zeggen.

Nieuws

menu