Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in Friesland: 1158 besmettingen in een week

Een GGD-medewerker neemt een test af op de locatie in Drachten. FOTO NIELS WESTRA

Het aantal positief geteste mensen loopt in Friesland flink op. In een week tijd werden 1158 mensen positief getest op het coronavirus, een week eerder waren dat er nog 665. Dat meldt GGD Fryslân in het weekoverzicht.

De meeste besmettingen vonden opnieuw plaats in de gemeente Leeuwarden (303), daarna volgen Súdwest-Fryslân met 182 besmettingen en Smallingerland met 99.

Het aandeel jongeren tussen 18 en 30 jaar in de besmettingen daalt licht, vooral in Leeuwarden nam het af van 31 procent naar 25 procent. Daarentegen raken juist meer ouderen boven de zestig jaar besmet.

Deze week zijn er twee mensen bij de GGD gemeld die zijn overleden aan het virus, tegenover een persoon vorige week. Tien mensen werden opgenomen in het ziekenhuis.

Nieuwe werkwijze bron- en contactonderzoek

Ondertussen schaalt de GGD op in het bron- en contactonderzoek. Op dit moment kunnen tot 400 besmette mensen per dag persoonlijk gesproken worden. Daarnaast krijgen de besmette personen een mail, met daarin een dringend quarantaineadvies. Deze mail moeten ze doorsturen naar alle mensen met wie ze in nauw contact zijn geweest. Deze contacten worden niet meer gebeld. Deze nieuwe werkwijze geldt in eerste instantie voor twee weken.

Deze week zijn 9368 testen afgenomen. Dat zijn 242 meer dan een week eerder. In totaal is nu bij 3507 inwoners van de provincie het coronavirus aangetroffen.

Nieuws

menu